Belföld
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A Fidesz nem akar munkaszünetet december 24-én  

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 10. 26. 11:35

A kormánypárti többség leszavazta a javaslatot.

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának fideszes többsége leszavazta a törvényjavaslatot, amit Szabó Tímea (Párbeszéd) – a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egyeztetve – nyújtott be december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról.

A beterjesztő ellenzéki képviselő szerint a kérdés régóta a politika napirendjén van és egy, a Magyar Szakszervezetek Szövetsége által végzett kutatás szerint, a munkavállalók között is elsöprő, 96 százalékos a javaslat támogatottsága, nemzetgazdasági szempontból sem lenne negatív hatása a plusz egy munkaszüneti napnak.

A módosítást – a Jobbik és MSZP képviselői támogatták – de a fideszes bizottsági többség leszavazta. A kormánypárti képviselők ezzel ismét a dolgozó emberekkel szemben foglaltak állást, így a népszavazás maradt az egyetlen eszköz a munkavállalók karácsonyi tehermentesítésére – tudatta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

Korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) tudatta, hogy aktivistái valamennyi megyeszékhelyen gyűjtik az aláírásokat a december 24. munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló népszavazási kezdeményezéshez.

A MASZSZ a többi konföderációt is csatlakozásra kérte. Az aláírásgyűjtés határideje november 28., addig kell a népszavazás kötelező elrendeléséhez szükséges kétszázezer aláírást összegyűjteni. Korábban a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke is arról beszélt, hogy támogatják a kezdeményezést, a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek is közös aláírásgyűjtést szerveznek.

December 24-ét egyébként jövőre pihenőnapnak megkaptuk, így sokaknak mindenképpen 5 napos lehet az ünnep. Viszont amíg csak pihenőnap-státust kaphat ez a nap, addig nem évről-évre változó lehet, hogy kell-e dolgozni, vagy nem. Másrészt ha éppen pihenőnap is lesz belőle, attól nem mindenki élvezheti szabadon, mert a pihenőnapokat viszonylag könnyen áthelyezhetik a munkáltatók, illetve azok egyenlőtlenül is kiadhatóak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.