Belföld

A mozgáskorlátozottak csak törvényt szegve nyithatnak bankszámlát

Hiába létezik a név pecsét, nem használhatják.

Hiába van valakinek, aki fizikailag képtelen aláírni, úgynevezett név pecsétje, a legtöbb bankban és hivatalban nem fogadják el azt, így a mozgáskorlátozottak nem tudnak ügyet intézni – írja az Abcúg. A pecsétet ugyanis a Polgári törvénykönyv szerint nem kötelező elfogadni.

A lap riportjában arról ír, hogy Kiss Csaba agyvérzés következtében nem tudja megfogni a tollat, így nem tud aláírni, és hiába van név bélyegzője, az aláírást igénylő ügyeket egyedül nem tudja elintézni. Holott Csaba egyedül, önállóan él és van főállású munkája is. De ha például munkahelyet akarna váltani, akkor az új munkaszerződését csak úgy írhatná alá, ha azt közjegyző is hitelesítené – ennek a díját pedig Csabának kellene megfizetnie.

Tavaly egy barátjával ment be a bankjába, ahol kulturáltan közölte, hogy el kell fogadniuk a pecsétet, ellenkező esetben átmegy egy másik bankba, mert a fizikai állapota miatt diszkriminálják.

A munkatárs erre eltűnt egy jó húsz percre, majd azzal jött vissza, hogy rendben, akkor beleteszi a rendszerükbe, hogy a jövőben használhatom a pecsétemet. És ezt minden fiókban látni fogják, hogy nekem ez az aláírásom.

A lap megkereste a pénzügyi szervezetek felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bankot (MNB), ahonnan azt a választ kapták, hogy az MNB idén márciusban kiadott egy, a fogyatékos ügyfelekkel kapcsolatos bánásmódról szóló ajánlást, amely valamennyi, a jegybank által felügyelt pénzügyi szektor intézményei számára szab meg követelményeket, nemcsak az írásképességükben korlátozott, de egyéb fogyatékkal élő ügyfelek kapcsán is. Egy helyen azt írják, hogy nem szabad kizárni a támogató eszközök és technológiák használatát, amennyiben a fogyatékos ügyfeleknek arra szükségük van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik