Belföld

ISIS-videóból merítettek a magyar neonácik trükköket

A Magyar Nemzeti Arcvonal mintha polgárháborús helyzetre készülne, legalábbis a terjesztett felvétel szerint. Van ebben minden a bombakészítéstől az árulók leöléséig. Az érintett Erő és Elszántság párt liberális rágalmakat emleget.

Mintegy 2000-2500 példányban készült el az a magyar narrációval és feliratokkal ellátott iszlamista propagandavideó, amit a szélsőjobbos-militarista Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) terjesztett – írja a Zoom. A „Hogyan harcol az iraki ellenállás?” című anyag egyfajta terroristaképző tananyag.

A bevezetőben közli az MNA, hogy nem ideológiai állásfoglalás mindez, de tiszteletüket nyilvánítják azok felé, akik a “cionista hatalommal” szembeszálltak. A film bemutatja, hogy kell házilag bombát készíteni, hogy kell páncélozott járműveket megtámadni, miért és miként kell kivágezni az árulókat, kémeket, politikai vezetőket.

A videó egyértelműen az Iszlám Állam módszereit mutatja be, meglehetősen nyersen, vérrel, húscafatokkal.

A rendőrgyilkosságáról hirhedtté vált Győrkös István alapította MNA hosszú évek óta gyakorlatozott Bőny külterületén, egyesek szerint nemcsak airsoft, hanem éles lőfegyverekkel is. Mindez a hatóságokat sosem zavarta, nem rontották el a foglalkozásokat razziákkal.

A Zoom idézi a radikális Tyirityán Zsoltot is, aki Pécsen 2014 elején beszélt hallgatóságának arról, hogy a film „szakmailag nagyon klassz”, „sok mindent át lehet látni ezen keresztül”, „rendkívül jó a szellemisége”. Ugyanitt Tyirityán hosszan elmélkedett a rasszista, fehér felsőbbrendűséget valló amerikai terroristák tetteiről is.

Haloványan többször szóba került itt, hogy meg kéne dönteni a rendszert, Tyirityán baloldali figurákat, Fidel Castrót és Mao Ce-tungot hozta fel példának. Sőt, az általa utált Che Guevara több művét is olvasta, aki viszont hadászatban és harcászatban vállalható. Valószínűleg az Iszlám Állam útmutatója is ez alapján terjedt a radikális körökben.

A cikkre később reagált az Erő és Elszántság nevű, neonáciba hajló párt is, amit Tyirityán vezet. Liberális rágalomhadjáratot emlegetnek, ami besározni igyekszik a vezetőt “a valóságot teljesen nélkülöző rágalmakkal”. Azt üzenik a sajtóorgánumoknak, hogy ha Tyirityánról írnak, keressék meg előbb, mert hazugságokat nem fognak eltűrni. Mindez persze azt bizonyítja szerintük, hogy ők járnak a helyes úton.

(Kiemelt kép: Fotó: Europress/Agoes Rudianto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik