Belföld
Budapest, 2015. június 5.
Az egyik vádlott, Galambos Lajos, az NBH volt fõigazgatója (k) és Molnár Lajos ügyvéd (b) beszélget az úgynevezett kémügyben indult másodfokú per tárgyalásának szünetében a Fõvárosi Ítélõtábla folyosóján 2015. június 6-án. A bíróság másodfokú végzésével megsemmisítette az elsõfokú, elmarasztaló ítéletet és új eljárásra utasított a Szilvásy György volt titokminiszter, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) két korábbi vezetõje, valamint egy magánszemély ügyében kémkedés vádjával folyó büntetõperben.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Gyurcsány-kormány volt titkosszolgáit börtönre ítélték

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 10. 19. 18:50

Az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében született első fokon ítélet Kaposváron.
Korábban a témában:

Galambos Lajos 5 év, Gyarmati György 3 év, Jakubinyi Róbert 4 év börtönt kapott első fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsától a Magyar Idők szerint. Az ítélet az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében született, ami a vád szerint a titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett.

Jakubinyi volt az Idők szerint az ötletgazda, de a felépített rendszer nem működhetett volna a politika tudta nélkül. Az alapítvány egyik kulcsfigurája, Földesi-Szabó László vallomása szerint Galambos mintegy 150 mill, Gyarmati 100 millió, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig hónapokon át 1-1,5 millió forintot kapott (utóbbi nem lett vádlott).

A volt Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját, a másodrendű vádlott Galambost folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt büntették. A börtön mellett 8 évre eltiltották a közügyektől és 150 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

Az elsőrendű vádlott Jakubinyit, kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt ítélték börtönre, plusz öt év közügyektől eltiltásra. A harmadrendű vádlott Gyarmatit vesztegetés miatt ítélték el, szintén öt év közügyekkel eltiltással és 100 milliós vagyonelkobzással. Az ítélet nem jogerős.

(Kiemelt kép: Budapest, Galambos Lajos és Molnár Lajos ügyvéd beszélget a kémügyben indult másodfokú per tárgyalásának szünetében a Fővárosi Ítélőtábla folyosóján 2015. június 6-án. Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.