Belföld

A Gyurcsány-kormány volt titkosszolgáit börtönre ítélték

Az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében született első fokon ítélet Kaposváron.

Galambos Lajos 5 év, Gyarmati György 3 év, Jakubinyi Róbert 4 év börtönt kapott első fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsától a Magyar Idők szerint. Az ítélet az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében született, ami a vád szerint a titkosszolgák kifizetőhelyeként működhetett.

Jakubinyi volt az Idők szerint az ötletgazda, de a felépített rendszer nem működhetett volna a politika tudta nélkül. Az alapítvány egyik kulcsfigurája, Földesi-Szabó László vallomása szerint Galambos mintegy 150 mill, Gyarmati 100 millió, Simon Ibolya, a hivatal akkori jogásza pedig hónapokon át 1-1,5 millió forintot kapott (utóbbi nem lett vádlott).

A volt Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatóját, a másodrendű vádlott Galambost folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés miatt büntették. A börtön mellett 8 évre eltiltották a közügyektől és 150 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

Az elsőrendű vádlott Jakubinyit, kétrendbeli folytatólagos vesztegetés miatt ítélték börtönre, plusz öt év közügyektől eltiltásra. A harmadrendű vádlott Gyarmatit vesztegetés miatt ítélték el, szintén öt év közügyekkel eltiltással és 100 milliós vagyonelkobzással. Az ítélet nem jogerős.

(Kiemelt kép: Budapest, Galambos Lajos és Molnár Lajos ügyvéd beszélget a kémügyben indult másodfokú per tárgyalásának szünetében a Fővárosi Ítélőtábla folyosóján 2015. június 6-án. Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik