Belföld

A brüsszelezés sem tudta elrontani az uniós pénz okozta örömöt

Nőtt az Európai Unió támogatóinak arány Magyarországon. A kormányzati szinten megsokszorozódott brüsszelezés ellenére a magyarok közel háromnegyede hasznosnak gondolja az EU-tagságot.

A magyarok 72 százaléka véli úgy, hogy az ország előnyére válik az uniós tagság. Ez 10 százalékos növekedést jelent a 2016-os adatokhoz képest.

Szerdán jelent meg az Európai Parlament összuniós közvélemény-kutatása, amelyből az Index közölt adatokat.

A felmérés azt mutatja, hogy a magyarok között az uniós átlagnál is nagyobb rész támogatja a tagságot.

Csak 19 százalék gondolja úgy, hogy rosszul járunk az EU-val. Az eredménnyel egyébként a tagállamok harmadánál vagyunk, mert mindenhol nagy volt a javulás, bár csak keveseknek lett nagyobb, mint Magyarországon. Még a kilépésre készülő briteknél is szűken, de abszolút többségben voltak azok, akik hasznosnak látták a tagságot, kissé meglepő módon az olaszok látják a legkevésbé, miért lenne előnyös az EU-ban maradniuk.

A magyarok főleg a munkahelyteremtést emelték ki az előnyök közül.

Ezt minden második megkérdezett említette a tagság három legfontosabb hozadéka között, ahol még a gazdasági növekedés erősítése és a jólét szerepelt. Az uniós átlagnak viszont csak nagyjából a fele, 16 százalék sorolta fel azt, hogy az EU hozzájárulna a biztonsághoz.

Az uniós és a magyar lakosság körében többségben vannak azok, akik úgy vélik, rossz irányba mennek a dolgok az EU-ban. A rosszat sejtők aránya azonban csökkent, és emelkedett azoké, akik szerint jó az irány.

Uniós szinten jelenleg 44-31 százalék az arány, Magyarországon valamivel kisebb a különbség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik