Belföld
Map of European Union

A brüsszelezés sem tudta elrontani az uniós pénz okozta örömöt

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 10. 18. 11:15

Nőtt az Európai Unió támogatóinak arány Magyarországon. A kormányzati szinten megsokszorozódott brüsszelezés ellenére a magyarok közel háromnegyede hasznosnak gondolja az EU-tagságot.

A magyarok 72 százaléka véli úgy, hogy az ország előnyére válik az uniós tagság. Ez 10 százalékos növekedést jelent a 2016-os adatokhoz képest.

Szerdán jelent meg az Európai Parlament összuniós közvélemény-kutatása, amelyből az Index közölt adatokat.

A felmérés azt mutatja, hogy a magyarok között az uniós átlagnál is nagyobb rész támogatja a tagságot.

Csak 19 százalék gondolja úgy, hogy rosszul járunk az EU-val. Az eredménnyel egyébként a tagállamok harmadánál vagyunk, mert mindenhol nagy volt a javulás, bár csak keveseknek lett nagyobb, mint Magyarországon. Még a kilépésre készülő briteknél is szűken, de abszolút többségben voltak azok, akik hasznosnak látták a tagságot, kissé meglepő módon az olaszok látják a legkevésbé, miért lenne előnyös az EU-ban maradniuk.

A magyarok főleg a munkahelyteremtést emelték ki az előnyök közül.

Ezt minden második megkérdezett említette a tagság három legfontosabb hozadéka között, ahol még a gazdasági növekedés erősítése és a jólét szerepelt. Az uniós átlagnak viszont csak nagyjából a fele, 16 százalék sorolta fel azt, hogy az EU hozzájárulna a biztonsághoz.

Az uniós és a magyar lakosság körében többségben vannak azok, akik úgy vélik, rossz irányba mennek a dolgok az EU-ban. A rosszat sejtők aránya azonban csökkent, és emelkedett azoké, akik szerint jó az irány.

Uniós szinten jelenleg 44-31 százalék az arány, Magyarországon valamivel kisebb a különbség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.