Belföld

Megint felfüggesztettek egy egészségügyi közbeszerzést

Hadházy Ákos az LMP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy

újabb uniós forrásból finanszírozott egészségügyi közbeszerzést függesztett fel a Közbeszerzési Döntőbizottság a múlt héten, miután nehezen indokolható módon próbálták korlátozni a versenyt az ajánlattevők között

– írja az Index.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által kiírt pályázat résztvevőiknek 16 kórházba kellett volna hatféle laborgépet szállítaniuk, de nincs olyan gyártó, amelyik egyszerre gyártaná az összeset.

Hadházy szerint az állam így kényszeríti ki, hogy az értékesítési láncba bekapcsolódjon egy „csomagolócég”, aminek feladata, hogy összevásároljon gépeket, majd azokat a saját haszonkulcsával továbbadja.

Az ÁEEK nem funkció, hanem földrajzi helyzet szerint bontotta részekre a kiírást, így a nyertes cégek egy-egy régióra pályázhatnak, oda viszont minden gépet le kell szállítaniuk. Ez az LMP társelnöke szerint egy teljesen hibás elképzelés volt.

A tendert több potenciális pályázó is megtámadta, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig helyt adott a kiírás versenykorlátozó jellegével kapcsolatos aggályoknak, és felfüggesztette a kiírást.

Nem ez az első hasonló eset, hétfőn Hadházy a dupla áron beszerzendő lélegeztetőgépekről kérdezte Orbán Viktort a parlamentben.

Hadházy Ákos feljelentette Orbán Viktort
Azt mondja, nem tehet mást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik