Belföld

Tarlós: A népszavazás csak időhúzásra jó

A főpolgármester szerint a Kúria által hitelesített, a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdésre adott válasz semmiféle utasítást nem adna a védmű nyomvonalára vonatkozóan - írja az MTI.

A Kúria lehetővé tette a népszavazást a római-parti védmű ügyében, nekem ezzel nincsen különösebb bajom, majd meggondoljuk, hogy mi a teendőnk

– fogalmazott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Tarlós István.

A hitelesített népszavazási kérdésből semmi nem következik, a kérdésre adott válasz semmiféle utasítást nem ad a nyomvonal helyére vonatkozóan – jelentette ki Tarlós István. Felvetette, miért nem tudják a kérdést feltevők azt vállalni, amit akarnak.

Miért nem azt a kérdést teszik fel: akarják-e, hogy a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon épüljön fel a védmű

– fogalmazott.

Szerinte a hitelesített népszavazási kérdés csak időhúzásra jó, és azért nem az előbbi kérdést teszik fel, mert ők maguk is sejtik, hogy erre nem kapnának már pozitív választ.

A Kúria által hitelesített kérdés úgy szól,

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?

A közgyűlés ebben a határozatában azt mondta ki, hogy a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra.

római-part tüntetés (római-part, mobilgát, )
Tarlósék: Félrevezető ipari tájnak nevezni a mobilgátas Római-partot
Néhány nappal a Római-part megvédéséért rendezett civil tüntetés után újra megszólalt az ügyben a Főpolgármesteri Hivatal.

Tarlós István szerdán arról beszélt, hogy a Kúria meghatározó módon arra alapozta a döntését, hogy a Fővárosi Választási Bizottság ügyetlenül és szakszerűtlenül érvelt.

Alapjában ennek szól a döntés, nem pedig magának a kérdésnek

– mondta.

Szólt arról is, hogy a budapesti szintű érvényes népszavazáshoz 700 ezer érvényes szavazat kellene. Az érvényesség esélyei kapcsán megjegyezte, a legutóbbi önkormányzati választáson 600 ezren vettek részt.

Tarlós István kitért arra is: a Fővárosi Közgyűlés 2009-ben döntött arról, hogy hogy a parton képzeli el a római-parti védműt és elutasította a Nánási út-Királyok útja nyomvonalat.

Akik akkor és most is bent ülnek a közgyűlésben, azok most eszelősen támogatják azt a megoldást, (…) amit korábban elutasítottak

– mondta.

A főpolgármester közölte továbbá, hogy a Lányi András író, filozófus által készítetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslat öt-hat szakvéleménnyel áll szemben.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik