Belföld

Megúszták egy ejnyebejnyével a munka közben hamburgerező és cigit vásárló betegszállítók

Az államilag finanszírozott, de magáncégek által végzett betegszállítás bugyraiba enged betekintést a hvg.hu-nak nyilatkozva egy olyan személy, aki évtizedek óta a privát betegszállítással foglalkozó cégnél dolgozik.

Azt meséli a névtelenséget kérő forrás, hogy rettentő keveset keresnek azok, akik ilyen magáncégnél szállítanak beteget.

Egy Tesco-áruszállító vagy egy bútorszállító például nettóban keres annyit, mint a privát betegszállítók bruttóban, ráadásul nem is kell egész nap beteg embereket emelgetnie, és a felelőssége is kisebb. A sofőröket a fuvarozócégek csábítják mesés fizetésekkel, és az is van még, hogy az állami szférában a bérkorrekció miatt újra jobban megéri mentős ápolónak lenni, mint magáncégnél beteget szállítani.

A privát cégek ráadásul az állami finanszírozási képletek miatt spórolnak az üzemanyagon, a járműveken, a forrás elmondása szerint korábban 5 évente cserélték a betegszállító autókat, most már 8-10 évente.

A nagyon alacsony fizetés lehet a magyarázata annak, hogy ha valami hibát is vét a privát betegszállító cég alkalmazottja, inkább csak egy enyhe dádában részesül, de nem rúgják ki – hiszen nem nagyon tudnák pótolni. Ezt sugallja az is, hogy egy pár héttel ezelőtti botránynak milyen következményei lettek.

Szeptember elején egy daganatos, trombózisveszélyes beteget 11 órával a hívás beérkezése után, éjjeli fél 2 tájban szállítottak egyik kórházból a másikba, a két kórház közötti távolságot bő fél óra alatt meg lehet tenni. A trombózisveszély miatt fekve, hordágyon szállíthatták volna csak az idős nőt, mégis a saját lábán kellett beszállnia az autóba, és ott ülve utazott, ráadásul azt is meg kellett várnia, hogy a betegszállítók megállnak és beugranak hamburgerért és cigit venni. A hvg.hu megkérdezte a céget, kivizsgálták-e már az ügyet. Az megtörtént, de a két kolléga megúszta figyelmeztetéssel, azt írja a portál, hogy a cég nem talált kivetnivalót abban, hogy az alkalmazottak megálltak a trombózisveszélyes beteggel ételt és cigarettát beszerezni. Az állami finanszírozó szerv pedig előbb kifizeti az utat, szállítást a magáncégnek, vélhetően novemberben, és csak utána lát neki annak, hogy kivizsgálja ezt az esetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik