Belföld

A veszteséggyáros honvédelmi vállalat az ÁSZ-vizsgálaton is fennakadt

A HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, és a számviteli szabályzatai sem feleltek meg az előírásoknak.

Ezt állapította meg az Állami Számvevőszék szerdán publikált vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzése, amely a 2012-2015 közötti időszakot vizsgálta.

Az állami kézben lévő zrt. felett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Honvédelmi Minisztérium gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A 140 alkalmazottat foglalkoztató cég a HM EI és a HM Arzenál Elektronikai Zrt. után a harmadik legnagyobb honvédelmi minisztériumi irányítású vállalat.

A társaság tevékenysége szerteágazó, főleg gépjárműkarosszéria- és pótkocsigyártással foglalkoznak, de harckocsik és harcjárművek javítását, valamint utánfutók, egyedi fémszerkezetek legyártást is vállalják. A HM Currus legutóbb két hete került a hírekbe, amikor kiderült, hogy a Széles Gábor vezette Ikarus Járműtechnikai Kft.-vel együttműködésben 100 modern Volvo-alapú autóbuszt készítenek a HM számára.

A HM Currusnak az elmúlt években nem ment valami fényesen az üzlet. Csökkenő forgalom mellett minden évben jelentős mínuszban zártak. A cégadatok szerint tavaly már a félmilliárdot is meghaladta a veszteség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik