Belföld

Úgy vette meg az állam a Hungexpót, hogy nem használhatja az épületeket

hungexpo (hirdetés)
hungexpo (hirdetés)

17,28 milliárd forintért vette meg az állam a Hungexpót tulajdonló Expo Park Kft.-t, derült ki a zoom.hu cikkéből. A csavar a dologban, hogy hiába vette meg az állam a expót, az ottani pavilonokat nem használhatják, mert azokat korábban 2035-ig bérletbe adta a kft. egy francia cégnek. A kormány viszont nagy rendezvényeket tervez ide, ezért új épületeket készülnek felhúzni a területre, amire eddig további 9,3 milliárdot különítettek el az idei és a jövő évi költségvetésből.

Eredetileg azért vették volna meg a Hungexpót, mert a budapesti olimpia médiaközpontját álmodták ide. De a pályázat visszavonása nem szegte a kormány kedvét: ide szervezik a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszust és a 2021-es Vadászati világkiállítást.

A két rendezvényre, az egyházi és a vadászati expóra eddig a kormány 28,5 milliárd forintot költött, holott az események évek múlva esedékesek. Ráadásul Eucharisztikus Világkongresszusnak számos más helyszíne is lesz, ezért mindegy 20 milliárd forintot szavaztak meg templomfelújításokra és egy csepeli csarnok felépítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik