Belföld

Mindenkit átláthatónak tekintenének, aki az állammal üzletel

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Megfordítanák az eddigi logikát, ami szerint csak az szerződhet egy nagykövetséggel, aki átlátható.

A jövőben gyakorlatilag automatikusan átláthatóvá minősítenének mindenkit, akivel a magyar nagykövetségek szerződnének – írja az Index. Az erről szóló szabályozást a T/17566. számú törvényjavaslatban rejtették el, ami alapvetően a belső piaci pénzforgalmi szolgáltatások uniós jogharmonizációjáról szól.

A jogszabályban az áll:

az a külföldi jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, amellyel Magyarország külképviselete a külképviselet működtetése, üzemeltetése, fenntartása vagy feladatainak ellátása érdekében visszterhes szerződést köt, – a megkötött szerződés vonatkozásában – átlátható szervezetnek minősül.

A törvény eddig azt mondta ki, hogy a külképviseletek csak olyan cégekkel köthetnek szerződést, amelyek a pénzmosás-ellenes és egyéb szabályok szerint átláthatónak minősültek. Az új törvényjavaslat megfordítja a logikát – nem az szerződhet egy nagykövetséggel, aki átlátható, hanem azt tekintik átláthatónak, aki szerződést kötött egy nagykövetséggel.

A kormány ezzel a húzással egyszerűen legalizálná, hogy a külképviseletek olyan cégekkel üzleteljenek a magyar adófizetők pénzéből, amelyekről például csak annyit lehet tudni, hogy egy panamai fiókcég a tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik