Belföld

Világháborús bomba miatt kiürítették az I. kerület egy részét

Második világháborús bombát találtak a főváros I. kerületében, a Krisztina téren hétfőn. A környék egy részét várhatóan délután 6 óra körül lezárják, több épületet kiürítenek – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Markovics Zita elmondta, földmunkák közben találtak egy feltehetően 100 kilogramm körüli második világháborús rombolóbombát, amelynek egyelőre csak az egyik része látszik ki a földből.

Mivel a környéken egy idősek otthona is található, amelyet ki kell üríteni, a lezárás várhatóan 18 óra körül kezdődik. Az azonosítás idejére 200 méteres sugarú körben lezárják a Krisztina tér körüli utakat, ez sok lakóházat, az említett otthont és iskolákat is érint.

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta, a bombát a Krisztina téri plébánia udvarán találták, a plébániával összeépült Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium lábazatának szigetelésekor, mintegy másfél méter mélyen.

Közölte: körülbelül harminc lakóépületből kell embereket kikísérni, egyebek mellett a Krisztina körút 55-ből 16, a Szent Gellért iskolából 40, egy másik oktatási intézményből 48, az idősek otthonából pedig mintegy száz embert visznek ki.

Az ideiglenesen kilakoltatott lakókat a Petőfi Sándor Gimnáziumban fogadják. A Farkas Edith Szeretetotthon lakóit a Budapesti Közlekedési Központtól rendelt fűtött buszokban viszik a gimnáziumba, illetve szükség esetén kórházba. Az érintett házak lakóit is az iskolába várják.

Update – Elszállítják a robbanótestet

Megsemmisítették a bomba gyújtószerkezetét, a robbanótestet elszállítják, a környék lezárását pedig feloldották hétfő este – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

A környező lakóépületekből és az idősotthonból 733 embert kellett kikísérni, közülük 113 embert egy Attila úti gimnáziumban, 80-at kórházakban fogadtak. Délután, amikor megtudták, hogy bombát találtak az épületnél, azonnal hazaküldték a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 260 diákját és a tanárokat. A lezárás 41 épületet érintett, a többi között hat üzletet, három iskolát és egy idősotthont.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán közölte: megnyitották a tűzszerészi munkák idejére lezárt Krisztina körutat, a Mészáros utcát és a mellékutcákat is. Az 56-os és az 56A villamos, a 16-os, a 105-ös autóbusz ismét az eredeti útvonalán, a 178-as autóbusz pedig a teljes vonalon jár.

(Fotő: MTI/Bizományosi/Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik