Belföld

Fodor: Botkát nem a fideszes ármány, hanem saját pártja tette tönkre

A liberálisok elnöke szerint a mostani helyzetben igenis ő volt a legjobb jelölt.

A Liberálisok elnöke közösségi oldalán azt írta, hogy alig fél év van a választásokig, és szinte hetente bukkan fel egy-egy újabb ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

A Jobbik nélküli ellenzék így le fog mondani a 2018-as győzelemről. Szemmel látható, hogy a pártvezetők többsége már nem akar nyerni, csak saját pártjának jövőjét akarja bebiztosítani az új parlamentben.

Szerinte a jelenlegi választási törvény alapján az egymással versengő ellenzéki listák biztos győzelmet jelentenek Orbán Viktornak.

A másik nyertes Vona Gábor lesz, aki tovább növelheti támogatottságát a kormányt váltani akarók körében, hiszen a demokrata ellenzék jelenleg nem a Fidesszel, hanem a Jobbikkal versenyez a második helyért. Szövetségkötési hajlandóság híján ez a verseny eldőlni látszik.

Botka ajánlata tárgyalási alapnak teljesen megfelelő volt, mégis feltűnő gyorsasággal utasították vissza a megkeresett pártok. Mintha összebeszéltek volna – írta Fodor, aki elképesztőnek nevezte, ami a Lattmann-Tarjányi történetben feltárult, ami számára Bajnai Gordon esetét idézte fel.

Van egy sikeres, valódi eredményeket felmutató ellenzéki jelölt, aki az ellenzéki szavazók többségének bizalmát élvezi. És alig fél évvel a választások előtt alighanem sikerült végképp ellehetetleníteni szövetségkötési terveit. Belülről, a saját táborából tették tönkre, nem érdemes fideszes ármányt, összeesküvést keresni a háttérben. Felesleges azzal is sokaknak áltatni magát, hogy a szegedi polgármester nem volt jó jelölt. De, jó volt, a mostani helyzetben a legjobb.

A poszt emeszpés, és önmagát liberálisnak gondoló politikusok és értelmiségiek szokásos „keverése” pusztította el a siker esélyét.

Fodor szerint a liberálisok a szétforgácsolódott baloldaltól Botkán kívül még senkitől nem kaptak érdemi választ arra, hogyan akarnak nyerni jövőre.

Hogyan akarják a 106 egyéni körzet többségét megnyerni a külön listákkal? Ki az a miniszterelnök-jelölt, akit Botka László helyett a teljes ellenzék elfogadna?

Amíg ezekre a kérdésekre nincs megnyugtató, egyértelmű válasz, addig jogosan merül fel a gyanú, hogy az ellenzéki pártvezetők többsége 2018-ban akarva, akaratlanul Orbán újrázásért dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik