Belföld

A Google nem adja ki felhasználóit a magyar hatóságoknak

A vállalat egy kérelmet sem tartott megalapozottnak.

Az idei év első felében, január és június között 81 megkeresést kapott a Google a magyar hatóságoktól, akik 126 felhasználói fiók adatai után érdeklődtek.

A vállalat azonban egyetlen kérelmet sem ítélt teljesíthetőnek.

Erről a Népszava ír. A próbálkozások egyébként alábbhagyni látszanak, tavaly az év ugyanezen időszakában ugyanis 166 kérelmet nyújtott be a magyar kormány 218 felhasználói fiókot érintően, de a Google akkor sem tartott eléggé megalapozottnak egyetlen megkeresést sem, sőt, a cég tájékoztatása szerint még egyszer sem adtak ki információt a magyar hatóságoknak.

Világszinten viszont nő a kormányzati érdeklődés az állampolgárok internetes tevékenysége iránt – az idei első félévben összesen 48 941 hatósági megkeresést kapott a Google, a  tavalyi első félévben 44 ezer megkeresés érkezett. Ezeknek 65 százalékát teljesítették.

Információt akkor ad ki a Google, ha az adatigénylő szervek rendelkeznek jogi felhatalmazással, így bírósági végzéssel vagy kutatási paranccsal. A legaktívabb ezen a téren az Egyesült Államok volt 17 ezer igényléssel, Németországból 7781, Franciaországból 5661 megkeresést kapott a cég.

(A kiemelt kép illusztráció, MTI / Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik