Belföld

Minden van a zánkai tábor boltjában, amit a kormány kitiltott az iskolai büfékből

A héten érkezik az idei utolsó gyermekcsoport a zánkai Erzsébet-táborba. Az utószezon háromnapos turnusaiban 900-1000, tavasztól pedig összesen legalább 25 ezer iskolás fordult meg a balatoni üdülőkomplexumban.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által állami pénzen működtetett táborban a gyerekek és kísérő tanárok egyetlen kisboltban szerezhetik be azokat az élelmiszereket, amelyeket a menzai kínálaton túl igényelnek.

A táborozóktól kapott fényképek tanúsága szerint a monopolhelyzetben lévő üzlet nem sokat törődött a kormány azon törekvéseivel, hogy kitiltsa a fiatalok környezetéből az egészségtelen ételeket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nyáron körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az iskolai büfékben nem árusítható tiltott termékekről. A minisztérium jogkövetkezményeket is kilátásba helyezett az egészségtelen termékek árusítása miatt.

A kormányzat leginkább a túlcukrozott vagy túlsózott, mesterséges adalékanyagokkal ellátott, a gyerekek fejlődését, egészséges növekedését hátrányosan befolyásoló termékeket, chipseket, üdítőket, energiaitalokat célozta meg az iskolabüfék kínálatának újraszabályozásával. Zánkán mégis tömött polcokon sorakoztak a chipsek, sós kekszek, kapható volt kóla, energiaital, jégkrém. Az Emmi által ajánlott egészséges ételeknek nem sok hely maradt az üzletben.

Az újabban szigorúan őrzött tábor területére újságírókat nem engedett be a vezetőség, ezért a boltról csak a gyerekektől kapott képek és információk állnak rendelkezésre:

A táborozók azt állították, hogy a bolt a garantált forgalom, és a rendszeres sorban állás ellenére magas áron forgalmazta a termékeket: egy 0,5 literes Coca Cola 350, egy zacskó Lay’s chips 400, egy Magnum jégkrém pedig 600 forintba került.

Kiemelt kép: MTI / Nagy Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik