Belföld

Magyarországra is hatnak az amerikai hurrikánok

Hétfőn érheti el Magyarországot a hurrikánokból származó eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint egy hurrikán, bekerülve a nyugati szelek övébe, akár Európa partjaihoz is eljuthat, “igaz jóval szelídebb formában”, de még így is heves vihart okozva. Még gyakoribb, hogy a hurrikán – miként 2014 októberében a Gonzaló- által a légkörbe juttatott rendkívül meleg, nedves levegő hozzájárul a mérsékelt övi ciklonok fejlődéséhez.

Most az amerikai partoktól alig 200 kilométerre keletre örvénylő Maria és a tőle keletre lévő, Lee nevű “kistestvére” hat majd – ha csak közvetve is – térségünkre. 

A Maria hurrikán gyengülve, de Európa partjai felé tart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ECMWF (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja) modellszámításai szerint a két trópusi ciklon északnak sodródva sok nedvességet szállít a nyugati szelek övébe, beolvadnak a “zonális áramlási rendszerbe”. Ez a nedvesség várhatóan komolyan hat a jövő hét első felében az Alpok déli oldalán lezajló ciklon fejlődésben. Ebben az esetben hétfőn, kedden Magyarországon lehulló csapadék forrásai is részben a pusztító hurrikánok lesznek. A Kiderül.hu szerint hétfőn fokozatosan megnövekszik, estére mindenütt meg is vastagszik a felhőzet, északon este már eshet az eső, záporeső. A déli szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik