Belföld

Simicska egy ideig nem tesz ki több politikai plakátot

A napokban a kormányhivatalok rendőrségi segítséggel indítottak akciókat, hogy az új plakáttörvénynek megfelelően leszedessék a Simicska Lajos közterületi reklámcégeinek felületein megjelent politikai plakátokat.

Simicska reklámcégei kedden arról kaptak értesítést, hogy jogsértők a titokzatos magánszemély megrendelésére kikerült óriásplakátok, ezért el kell távolítani őket a közterületekről.

Az előző héten Orbán Viktor, Habony Árpád, Mészáros Lőrinc és Rogán Antal arcképével és Gengszterek felirattal kerültek az utcákra új ragaszok, míg más plakátokon az Ők a félelem – Mi a remény felirat felett ábrázolják az említett szereplőket.

A Jobbik és a Fidesz között eldurvult helyzetre reagálva Simicska Lajos szerdán közleményben reagált:

Mint ismeretes, a hatalom az érdekeivel ellentétes politikai vélemények közterületi megjelenésének megakadályozása végett, az elmúlt hónapokban – jogalkotásnak csúfolt folyamatban – egy abszurd szabályrendszert alkotott, amely meggyőződésem szerint súlyosan alkotmánysértő.

 

Miután mindez kevésnek bizonyult, a tegnapi napon, mindezt félretolva, a hatalom a nyílt, leplezetlen erőszak útjára lépett. A kialakult helyzetre figyelemmel, minden további anyagi és személyes kockázatvállalást, mind a magam, mind a társaságaim vezetői részéről lehetetlennek tartok.

 

Ezért a mai napon a jelzett körülmények fennálltáig közterületi cégeim vezetőit arra kértem, hogy politikai és közéleti tárgyú hirdetés közzétételére vonatkozó megrendelést ne vegyenek fel, illetve ne teljesítsenek.

A Simicska tulajdonában álló Magyar Nemzet ugyanakkor a múlt héten azt írta: összesen 1100 reklámeszközt, egyebek mellett óriásplakáthelyet vásárolt a Jobbik, és újabbak vásárlását tervezi. A párt üzleti titokra hivatkozva nem közölte, hogy kitől és mennyiért vett hirdetési helyeket – a Fidesz szerint ugyanakkor nyilvánvaló, hogy Simicska játssza át felületeit a pártnak. A kormányhivatalok ezekről is leszedték a kormánykritikus plakátokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik