Belföld

Elfogadták a budapesti településkép védelméről szóló rendeletet

24.hu
24.hu

2017. 09. 27. 12:29

Elfogadta a településkép védelméről szóló rendeletet és Budapest településképi arculati kézikönyvét szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület 26 igennel, 1 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett támogatta a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést.

A dokumentumban emlékeztettek arra, hogy a településképi törvényben foglaltak végrehajtására a fővárosi önkormányzatnak is településképi rendeletet kell alkotnia. Az új rendelet megalkotása a főváros településképének védelme érdekében is elengedhetetlenül szükséges – mutattak rá.

A rendelet fő célja Budapest településképének védelme a fővárosi helyi építészeti örökség védelmére és a Margitsziget területére vonatkozóan. A rendelet megalkotásával a fővárosi önkormányzat biztosítja Budapest jellegzetes és értékes arculatának megóvását, alakítását, az épített és a természeti környezet egységes védelmét

– írták.

Budapest, 2017. szeptember 4.
Tarlós István fõpolgármester a 3-as metróvonal rekonstrukciójához kapcsolódó vállalkozási szerzõdés aláírásán a Fõpolgármesteri Hivatalban 2017. szeptember 4-én. A szerzõdés a 3-as metróvonal északi - Újpest-Központ és a Dózsa György út közötti - szakaszának megállóira és az alagút felújítására vonatkozik.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Tarlóst lemádámozták
Ha minden igaz, ma eldől, hogy lesz-e népszavazás a római mobilgátról.

Budapest településképi arculati kézikönyve a szemléletformálást szolgálja. Meg kell határozni benne a településkaraktert meghatározó jellemzőket, a jól elkülönülő településrészeket az arculati jellemzőikkel és értékeikkel, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat, valamint az e képhez illeszkedő építészeti elemeket – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A javaslat vitájában a jobbikos Tokody Marcell

bolsevista gengsztertempónak

nevezte, hogy az előterjesztés korlátozná a fővárosi plakátkihelyezést.

A kormányoldalról ezt Szeneczey Balázs és Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület polgármestere is visszautasította, egyaránt azt hangsúlyozva, hogy a közgyűlés törvényi kötelezettségét teljesíti a kézikönyvvel, amelyet magas színvonalon készítettek el.

A szocialista Horváth Csaba kifogástalan szakmai munkának nevezte a kézikönyv elkészítését, ugyanakkor megjegyezte, az csak akkor éri el a célját, ha pontjait a jövőben valóban be is tartják.

Az ellenzéki padokból Karácsony Gergely (Párbeszéd), a XIV. kerület polgármestere is egyetértett a kézikönyvvel, hangsúlyozva, hogy Budapesten túl sok plakát van.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület vezetője arra emlékeztetett, hogy a főváros régóta próbál rendet tenni a plakátolási szabályok között, szerinte a Jobbik csak azóta nem ért egyet ezzel, amióta Simicska Lajos megvette a pártot és most a Jobbiknak adta a plakáthelyeit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.