Belföld

Hackertámadástól féltik a magyar választást

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 09. 26. 11:15

Az NVI választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozását tervezi.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megkezdte a területi szervek felkészítését a tavaszi parlamenti választásokra. Pálffy Ilona, az NVI elnöke az állami tévében, illetve rádióban azt mondta, most a választási irodák vezetőit, a jogi helyetteseket, informatikusokat oktatják, illetve elkezdték a szükséges közbeszerzések, a végrehajtási rendeletek előkészítését, a segédanyagok elkészítését, egyeztetését.

Pálffy Ilona kitért arra is, hogy bár Magyarországon az informatika csak segíti a választás eredményének gyors nyilvánosságra kerülését, a voksolás jogi eredményét papíralapon állapítják meg a választási bizottságok, a külföldi választásokat ért kibertámadások miatt az NVI-nek is fel kell készülnie hasonló veszélyekre. Az NVI elnöke közölte:

a hackertámadások kivédésére, elhárítására választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozását tervezik, erre külön közbeszerzést írnak ki. Az NVI októberben levélben keresi meg a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárt a regisztrációjuk miatt. 2013 augusztusa óta kérhetik a határon túli magyarok regisztrációjukat a választási névjegyzékbe. Ezt egyelőre 294 ezren tették meg, vagyis a jogosultak körülbelül 45 százaléka regisztrált már.

A már regisztrált választóknak azt javasolják, hogy ha változás történt az adataikban – elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot -, jelezzék az NVI-nek. Azokat, akik már letették az állampolgársági esküt, de még nem regisztráltak, tájékoztatják a regisztráció módjáról.

Pálffy Ilona közölte, annak, aki korábban sikeresen regisztrált, nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók levélben és csak országos listára szavazhatnak. Választási vetélkedőt is indítanak erdélyi magyar diákoknak, akik megismerkedhetnek a demokrácia, az emberi jogok, az EU és a levélszavazás kérdéseivel.

Az NVI elnöke egy kérdésre válaszolva azt mondta: a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) szerint nem ajánlott a választás előtt egy évvel módosítani a választási jogszabályokat. Hozzátette: jelentősebb változtatást a választási rendszerben most már – fél évvel a választás előtt – nem tudnának végrehajtani, lényegében készen vannak az informatikai rendszerrel, megkezdték a lebonyolításban közreműködők oktatását, felkészítését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.