Belföld

Hackertámadástól féltik a magyar választást

Az NVI választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozását tervezi.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megkezdte a területi szervek felkészítését a tavaszi parlamenti választásokra. Pálffy Ilona, az NVI elnöke az állami tévében, illetve rádióban azt mondta, most a választási irodák vezetőit, a jogi helyetteseket, informatikusokat oktatják, illetve elkezdték a szükséges közbeszerzések, a végrehajtási rendeletek előkészítését, a segédanyagok elkészítését, egyeztetését.

Pálffy Ilona kitért arra is, hogy bár Magyarországon az informatika csak segíti a választás eredményének gyors nyilvánosságra kerülését, a voksolás jogi eredményét papíralapon állapítják meg a választási bizottságok, a külföldi választásokat ért kibertámadások miatt az NVI-nek is fel kell készülnie hasonló veszélyekre. Az NVI elnöke közölte:

a hackertámadások kivédésére, elhárítására választásinformatikai biztonsági műveleti központ létrehozását tervezik, erre külön közbeszerzést írnak ki. Az NVI októberben levélben keresi meg a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárt a regisztrációjuk miatt. 2013 augusztusa óta kérhetik a határon túli magyarok regisztrációjukat a választási névjegyzékbe. Ezt egyelőre 294 ezren tették meg, vagyis a jogosultak körülbelül 45 százaléka regisztrált már.

A már regisztrált választóknak azt javasolják, hogy ha változás történt az adataikban – elköltöztek, megváltozott az értesítési címük vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot -, jelezzék az NVI-nek. Azokat, akik már letették az állampolgársági esküt, de még nem regisztráltak, tájékoztatják a regisztráció módjáról.

Pálffy Ilona közölte, annak, aki korábban sikeresen regisztrált, nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes. A regisztrációra a választás előtti 15. napig lesz lehetőség. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók levélben és csak országos listára szavazhatnak. Választási vetélkedőt is indítanak erdélyi magyar diákoknak, akik megismerkedhetnek a demokrácia, az emberi jogok, az EU és a levélszavazás kérdéseivel.

Az NVI elnöke egy kérdésre válaszolva azt mondta: a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) szerint nem ajánlott a választás előtt egy évvel módosítani a választási jogszabályokat. Hozzátette: jelentősebb változtatást a választási rendszerben most már – fél évvel a választás előtt – nem tudnának végrehajtani, lényegében készen vannak az informatikai rendszerrel, megkezdték a lebonyolításban közreműködők oktatását, felkészítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik