Belföld

Fideszesek kampányoltak a bukott macedón miniszterelnök mellett

Az ottani kampányt is Soros György és a kerítésbontás vádja uralja.

A fideszes Németh Zsolt és Gulyás Gergely is felszólalt azon a macedóniai tömegtüntetésen, amelyet a helyhatósági választás kampányának során rendezett a bukott jobboldali miniszterelnök, Nikola Gruevszki pártja.

Mint korábban megírtuk, Macedóniában azután robbant ki hosszan elhúzódó kormányválság, hogy Gruevszki húszezer embert hallgattatott le a titkosszolgálatokkal, szinte minden ellenzéki politikus és újságíró benne volt ebben a körben. Az elnök leállíttatta a nyomozásokat, de a napról napra nyilvánosságra hozott hangfelvételek miatt tüntetések törtek ki, végül le kellett mondania a kormánynak.

A macedón és magyar kormány politikai receptje erős hasonlóságot mutat. A kormánypárti Pesti Srácok beszámolójából kiderül, hogy Gruevszkiék azzal vádolják a „muszlim albánokkal szövetkező” baloldali kormányt, hogy „Soros György érdekeit kiszolgálva” bevándorlók letelepítését és a görög-macedón határon álló kerítés lebontását tervezik.

A portál helyszíni tudósítást is közölt az Ohridban hétfőn megtartott tüntetésről, eszerint Németh Zsolt arról beszélt, hogy „a macedónok és magyarok testvérnépek, mert a nyelvünk, a vallásunk és a kultúránk tart meg mindkettőnket”. Emellett „harcostársak” is vagyunk, mert „korábban a kommunizmus ellen, most pedig az illegális migráció ellen küzdünk közösen”. Azt mondta, Macedóniában Gruevszki pártja képviseli Európát, a demokráciát és „ők jelentik a reményt”.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a Fidesz és a magyarok „minden olyan befolyást elutasítanak, ami nem látható”.  Szerinte Európa hálás lehet Macedóniának, mert ugyan nem uniós tagok, de „védik a közösség határait”. Kijelentette: szívesen látna olyan ülést az Európa Tanácsban, ahol Magyarországot Orbán Viktor, Macedóniát pedig Nikola Gruevszki képviseli miniszterelnökként.

Gulyás egyébként fényképezkedett is a macedón-albán határ által kettéosztott Ohridi-tó partján fekvő negyvenezres városban:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik