Belföld

Botkáék az oktatásról konzultálnak

Tanácskozásra hívták az érintett szervezeteket, együttműködésre kérik őket.

A közoktatásban érdekelt szakszervezetekkel és civil szervezetekkel konzultáltak kedden az MSZP szakpolitikusai és miniszterelnök-jelöltje. A tanácskozás előtt Botka László elmondta: nyolc év fideszes kormányzás után lesújtó a kép, minden magyar és nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy a magyar közoktatás színvonala az uniós és régiós átlaghoz képest is lemaradt.

A politikus azt ígérte: kormányra kerülve visszaadják a magyar iskolák és tanárok tanszabadságát, a GDP 6 százalékára emelik a közoktatásra szánt összeget, és visszaállítják a nemzeti közoktatási kerekasztalt.

Botka beszélt arról, hogy a fideszes oktatáspolitika eredményeként a magyar diákok 27 százaléka funkcionális analfabéta, azaz nem értik, amit olvastak. Emellett felmérések szerint az EU-n belül Magyarországon a legkisebb az esélye egy tehetséges, okos, de szegény családba született gyermeknek, hogy a szüleinél többre vigye.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke elmondta: a találkozón minden közoktatási szakszervezet képviselteti magát, részt vesznek a nyelviskolák képviselői és az elmúlt években megismert szakmai és civil szervezetek. Közölte: meggyőződésük, hogy érdemes párbeszédet folytatni ellenzékben, a tanácskozás célja pedig, hogy megvitassák, mennyire fontos a jövő Magyarországa szempontjából, hogy az oktatás színvonala javuljon. Ennek érdekében a közoktatásban érintett szervezeteket együttműködésre kérik. (MTI)

Hiller István: Janicsárok pozícióba helyezése történik, ami évtizedekre veti vissza a magyar oktatásügyet
Folyamatos szakmai párbeszéddel formálná az oktatásügyet az MSZP szakpolitikusa, aki szerint a 2010 előtti rendszerhez már nem lehet visszatérni, de az önkormányzatoknak meg kell adni az intézményfenntartás lehetőségét. Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik