Belföld

Kegyetlen gyilkosság – hagyta elsorvadni beteg fiát az apa

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 09. 25. 12:22

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt állítottak bíróság elé egy férfit hétfőn, aki nem gondoskodott beteg fiáról, végignézte, ahogy rohamosan romlik az állapota és hagyta őt embertelen körülmények között haldokolni. A brutális bűncselekmény ügyét a Debreceni Törvényszék tárgyalja.

A vádirat szerint az áldozatnál 15 éves korában jelentkeztek először deréktáji fájdalmak. A betegség miatt sem továbbtanulni, sem dolgozni nem tudott, szociális segélyt kapott és szülei gondoskodtak róla. Édesanyja azonban meghalt, ezután apja látta el.

A fiúnál 2011-ben gyógyíthatatlan gerincbetegséget diagnosztizáltak, az orvos rendszeres gyógytornát írt elő, amit az áldozat keresztanyja vállalt el. A segédgondozói tanfolyammal és gyakorlattal rendelkező asszony – hosszas rábeszélés után – napi rendszerességgel látogatta beteg hozzátartozóját. Három
hónap múlva azonban a fiú közölte, hogy nem hajlandó folytatni a  mozgásterápiát. Kezelésekre nem járt el, így egészségi állapota egyre csak romlott. 2015 második felében már az ágyat sem tudta elhagyni, ezért apja beköltözött a szobájába.

A fiú anyai féltestvére ugyanabban a balmazújvárosi házban lakott, ő gondoskodott az ebédről, az apa pedig a többi érkezésről. Szintén a vádlott volt
az, aki mosdatta,  gyermeke ugyanis ezt a fajta segítséget csak tőle fogadta el.

A vádlott azonban nem használt sem ágytálat, sem felnőtt pelenkát, így  rövidesen meglehetősen rossz higiénés körülmények alakultak ki a házban.  A folyamatosan ágyban  fekvő fiú kedélye is rohamosan romlani kezdett, magába fordult és megtiltotta a rokonainak, hogy látogassák. Apja egyre inkább elmulasztotta a megfelelő gondozást, sőt, gyermeke megfelelő táplálásáról sem gondoskodott, így a mozgásra és önellátásra képtelen áldozat 2016 nyarára jelentősen lefogyott, alultáplálttá vált.
– tartalmazza a vádirat.

Az apa a fiát nem mozgatta megfelelően az ágyában, ezért teste nagy felületén komoly felfekvések keletkeztek. Az ügyészség szerint ezt a vádlott tudta, de nem fordult orvoshoz, nem kért segítséget.

2016. július 21-én a fiú állapota tovább romlott, hajnaltól félrebeszélt, kiabált.  Féltestvére arra kérte a vádlottat, hogy hívjanak orvost, ettől azonban az apa
határozottan elzárkózott. Kora este rokonok érkeztek látogatóba, hogy felköszöntsék az áldozatot a születésnapján. Azt látták, hogy zavart, félrebeszél, rendkívül sovány, és súlyos felfekvéses sérülései vannak. A  egyik rokon úgy döntött, hogy mentőt hív, ezért kerékpárral a háziorvosi rendelőhöz hajtott, ahol a kérésére a körzeti ápoló értesítette a mentőszolgálatot. Nem sokkal később a központi mentésirányítás kiküldte az ügyeletes háziorvost, aki az azonnali kórházba szállítás mellett döntött. Az apa azonban továbbra is tiltakozott ez ellen. Azt mondta, hogy ott majd beadnak a fiának egy halálos injekciót,

illetve ha úgy alakul, hogy a gyermeke meghal, akkor mindegy, hogy otthon hal meg vagy a kórházban. Ha viszont a kórházban, akkor haza kell hozatnia a holttestét, ami pénzbe kerül.Időközben a mentőszolgálat értesítette a rendőrséget, így miután megérkeztek a járőrök, már beleegyezett a szállításba. A fiú azonban már hiába kapott szakszerű ellátást, négy nappal később meghalt.

Az ügyészség szerint a felfekvési sebeket és a végzetes tüdőgyulladást a vádlott okozta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Gyula, 2012. január 19.
A gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház egyik munkatársa egy beteg sugárkezelését készíti elő az onkológiai osztályon. A kórház - holtversenyben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinikájával - második helyen végzett a HáziPatika.com által meghirdetett Az év kórháza szavazáson.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.