Belföld

Kegyetlen gyilkosság – hagyta elsorvadni beteg fiát az apa

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt állítottak bíróság elé egy férfit hétfőn, aki nem gondoskodott beteg fiáról, végignézte, ahogy rohamosan romlik az állapota és hagyta őt embertelen körülmények között haldokolni. A brutális bűncselekmény ügyét a Debreceni Törvényszék tárgyalja.

A vádirat szerint az áldozatnál 15 éves korában jelentkeztek először deréktáji fájdalmak. A betegség miatt sem továbbtanulni, sem dolgozni nem tudott, szociális segélyt kapott és szülei gondoskodtak róla. Édesanyja azonban meghalt, ezután apja látta el.

A fiúnál 2011-ben gyógyíthatatlan gerincbetegséget diagnosztizáltak, az orvos rendszeres gyógytornát írt elő, amit az áldozat keresztanyja vállalt el. A segédgondozói tanfolyammal és gyakorlattal rendelkező asszony – hosszas rábeszélés után – napi rendszerességgel látogatta beteg hozzátartozóját. Három
hónap múlva azonban a fiú közölte, hogy nem hajlandó folytatni a  mozgásterápiát. Kezelésekre nem járt el, így egészségi állapota egyre csak romlott. 2015 második felében már az ágyat sem tudta elhagyni, ezért apja beköltözött a szobájába.

A fiú anyai féltestvére ugyanabban a balmazújvárosi házban lakott, ő gondoskodott az ebédről, az apa pedig a többi érkezésről. Szintén a vádlott volt
az, aki mosdatta,  gyermeke ugyanis ezt a fajta segítséget csak tőle fogadta el.

A vádlott azonban nem használt sem ágytálat, sem felnőtt pelenkát, így  rövidesen meglehetősen rossz higiénés körülmények alakultak ki a házban.  A folyamatosan ágyban  fekvő fiú kedélye is rohamosan romlani kezdett, magába fordult és megtiltotta a rokonainak, hogy látogassák. Apja egyre inkább elmulasztotta a megfelelő gondozást, sőt, gyermeke megfelelő táplálásáról sem gondoskodott, így a mozgásra és önellátásra képtelen áldozat 2016 nyarára jelentősen lefogyott, alultáplálttá vált.
– tartalmazza a vádirat.

Az apa a fiát nem mozgatta megfelelően az ágyában, ezért teste nagy felületén komoly felfekvések keletkeztek. Az ügyészség szerint ezt a vádlott tudta, de nem fordult orvoshoz, nem kért segítséget.

2016. július 21-én a fiú állapota tovább romlott, hajnaltól félrebeszélt, kiabált.  Féltestvére arra kérte a vádlottat, hogy hívjanak orvost, ettől azonban az apa
határozottan elzárkózott. Kora este rokonok érkeztek látogatóba, hogy felköszöntsék az áldozatot a születésnapján. Azt látták, hogy zavart, félrebeszél, rendkívül sovány, és súlyos felfekvéses sérülései vannak. A  egyik rokon úgy döntött, hogy mentőt hív, ezért kerékpárral a háziorvosi rendelőhöz hajtott, ahol a kérésére a körzeti ápoló értesítette a mentőszolgálatot. Nem sokkal később a központi mentésirányítás kiküldte az ügyeletes háziorvost, aki az azonnali kórházba szállítás mellett döntött. Az apa azonban továbbra is tiltakozott ez ellen. Azt mondta, hogy ott majd beadnak a fiának egy halálos injekciót,

illetve ha úgy alakul, hogy a gyermeke meghal, akkor mindegy, hogy otthon hal meg vagy a kórházban. Ha viszont a kórházban, akkor haza kell hozatnia a holttestét, ami pénzbe kerül.Időközben a mentőszolgálat értesítette a rendőrséget, így miután megérkeztek a járőrök, már beleegyezett a szállításba. A fiú azonban már hiába kapott szakszerű ellátást, négy nappal később meghalt.

Az ügyészség szerint a felfekvési sebeket és a végzetes tüdőgyulladást a vádlott okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik