Belföld

Lázár szerint 100 éve nem újítottak fel ennyi iskolát és óvodát

Legutóbb csaknem száz éve folyt a maihoz hasonló óvoda- és iskolafelújítási program az országban – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen. Lázár János a felújított Klauzál óvoda átadásán elmondta, a kormányzat országszerte igyekszik támogatni minden olyan helyi kezdeményezést, amely célja az oktatást, nevelést szolgáló épületek korszerűsítése. Hozzátette: nincs olyan település az országban, ahol ne lenne óvoda- vagy iskolafelújítás ezekben az években.

Belátható időn belül az országban az összes, gyermekek által használt oktatási intézmény megújul – közölte a miniszter, a térség országgyűlési képviselője.

Az állam vállalta, hogy támogatja a gyerekeket az óvodába lépéstől, hároméves kortól az egyetem végéig, sőt még azt követően, egészen a családalapításig – mondta Lázár János. Példaként az ingyenesen biztosított étkezés és az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztését említette, hozzátéve, hogy a magyar állam kötelessége, hogy a szülők mellett maga is felelősséget vállaljon minden magyar gyermekért.

Az idén várhatón több mint 90 ezer gyermek születik az országban, de még mindig 125-130 ezer ember hal meg. Magyarország számára a legfontosabb a megszületett gyermek, a róla való gondoskodás, hiszen a nemzet számára ők jelentik a jelent és a jövőt is – hangsúlyozta a politikus.

Hódmezővásárhelyen másfél év alatt 564 millió forintból tizenegy óvoda épülete újul meg.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik