Belföld

Budaörs bizonygatja, egy áruház is véd a kipufogógáztól, nem csak az erdő

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 09. 22. 12:01

A Budaörs területén kivágott fák és erdőrészek miatt az elmúlt két évtizedben több mint 30 hektárnyi csereerdőt kellett telepíteni. Az új zöldterületek számára azonban a városban nem volt hely, a cserefákat más településeken, nagyrészt Bugyin, Budakeszin és Pomázon ültették el.

A Wittinghoff Tamás vezette önkormányzat látványos gazdasági fejlődést hozott Budaörsre, rengeteg cég, köztük számos multi telepedett meg a városban, ám a növekedésnek az volt az ára, hogy az eredetileg nagyon zöld, erdőkkel körülvett településen az önkormányzati tulajdonú belterületeket kiárusították, és megszüntették szinte az összes számottevő méretű közparkot.

A 24.hu szerdán írt arról, hogy az egyik utolsó belterületi erdő is veszélybe került, mert egy újabb áruházzal tervezik bővíteni az M1-M7-es autópálya és a lakóövezet között elhelyezkedő bevásárlóközpont-sort. A 15 ezer négyzetméteres építőanyag- és barkácsáruház és a hasonló méretű parkoló csak akkor fér be a többiek mellé, ha a nyolcsávos autópálya melletti 3 hektáros erdőt szinte teljesen kivágják.

Cikkünk megjelenése után az önkormányzat lendületes kommunikációba kezdett a helyi médiában, hogy elmagyarázza a lakosságnak, miért jobb az áruházépítés, és mennyivel hasznosabb egy „komplex beruházás”, mint egy „elhanyagolt erdő”. Ez azért volt fontos a polgármester számára, mert egy civil csoport épp az ellenkezőjével kampányol a városban: szerintük egy gazos, sűrűn benőtt, és kevésbé értékes akácokkal tűzdelt erdő is pont megfelel arra, hogy védje a légszennyeződéstől a lakóövezetet.

Az önkormányzat szerint viszont nagyot nyom a mérleg serpenyőjében, hogy a beruházó ellentételezésként „több jelentős közcélú fejlesztést” ajánlott fel a városnak. Ha megépül a “drive in” rendszerű áruház, épül mellé három új körforgalom, és egy kisebb közpark is.

A Wittinghoff Tamás kabinetfőnöke által publikált írás azt magyarázza, hogy az önkormányzatnak egyébként sincs lehetősége beleszólni a beruházásba, mert a telek magántulajdonban van, és a tulajdonos akár a teljes növényzetet is kivághatná, a forgalmat pedig ráengedhetné a városra.  Ennek ellenére a kabinetfőnök szerint az önkormányzat fogadtatta el a beruházóval a fejlesztéseket, valamint azt, hogy az erdő helyén hagyjanak meg egy fasort, és 6 hektárnyi cserefával pótolják a kivágottakat.

A földterület tulajdoni papírjai viszont cáfolják Wittinghoffékat. Állításukkal ellentétben a terület nem egyetlen magántulajdonosé. Az Auchan ingatlancége és egy magánszemély mellett az önkormányzat is rendelkezik egy jelentős méretű telekkel az új áruház számára kiszemelt részen.

A 30 ezres településen a civil csoport néhány nap alatt 1500 aláírás gyűjtött össze az erdőirtás ellen.

Az aláíróíveken éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy a beruházási terület közepén lévő telek tulajdonosaként az önkormányzat, ha akarná, megakadályozhatná az építkezést. De az is komoly fegyver lehetne a város kezében, hogy nem lazítja meg gálánsan a helyi építési szabályzat (HÉSZ) előírásait.

A HÉSZ szerint jelenleg csak a terület 25 százalékát lehet beépíteni 12 méteres maximális épületmagassággal, és meg kell tartani 30 százaléknyi zöldterületet. Ahhoz, hogy az áruház a terveknek megfelelően megvalósulhasson, az önkormányzatnak engedélyezni kell 40 százalékos beépíthetőséget, 15 méteres épületmagasságot, és azt, hogy a minimális zöldterület aránya 20 százalékra vagy még kisebbre csökkenjen.

A városvezetés az elmúlt napokban egyértelművé tette, hogy – az eddigi gyakorlatának megfelelően – az építkezés mellett áll ki. Továbbra is arról igyekeznek meggyőzni a lakókat, hogy a véderdő helyett egy magas épület is megfelelő ahhoz, hogy gátolja az autópályáról származó zaj- és károsanyag-szennyezés útját a lakóövezethez. A csereerdő ebben nem sok szerephez jut majd, mivel a város Biatorbágy felőli végén kapna helyet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.