Belföld
Budapest, 2012. március 27.
Berecki Béláné a folyósón megy a szobája felé a Mátyás téri Arany Alkony idõsotthonban, ahol 85 idõs embert gondoznak. Az intézményt 1996-ban hozták létre, amelyben a szociális alapellátást a Kálvin János Presbiteri Misszió végzi, az egészségügyi szolgáltatásokért és az ingatlannal kapcsolatos pénzügyi kötelezettségekért a Medicatus cégcsoport felel.
MTI Fotó: Kallos Bea

91 szociális intézmény nem tudja teljesíteni a jogszabályi minimumot

24.hu
24.hu

2017. 09. 22. 07:09

Székely László az alapvető jogok biztosa hétfőn megjelent jelentésében ismét figyelmeztette a humán tárcát, a hosszú évek óta állandóan meghosszabbított ideiglenes működési engedélyek csak elfedik, hogy a bentlakóknak nincs esélyük a méltó emberi életre, írja a Népszava.

Az ombudsman munkatársai a 350 pszichiátriai beteget csak ideiglenes engedéllyel ellátó táplánypusztai intézményben találtak olyan közös hálócsarnokot, ahol férfiak és nők aludtak egy légtérben.

A LMP társelnöke, Szél Bernadett kérésére összeállított lista szerint a Győr melletti 300 férőhelyes otthonnal együtt

91 szociális intézmény nem tudja teljesíteni az ágazati jogszabályokban rögzített tárgyi és személyi minimumfeltételeket.

Több intézmény – például a Kőrösladányi Pszichiátriai Betegek Otthona – 20 éve „ideiglenesen” működik, míg a Kunság egyik hasonló intézményének sosem volt állandó papírja, írja a lap.

A legtöbb helyen nem tudják biztosítani az egy bentlakóra jutó 6 négyzetméteres alapterületet, a megengedett maximum négyágyas szobákba kétszer ennyi fekvőhelyet zsúfolnak be, és szinte mindenhol kevés a szakképzett gondozó.

A fogyatékosok nagy intézeteinek kiváltására még 2011-ben született program, de 2016 elejéig mindössze 660 embert sikerült kisebb lakóotthonokba költöztetni, a 2019 tartó újabb körben is csak 2500 gondozott helyzete javulhat.

A kormány tagadja, hogy a törvényeknek nem megfelelő otthonok törvénytelenül működnének.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.