Belföld

91 szociális intézmény nem tudja teljesíteni a jogszabályi minimumot

Székely László az alapvető jogok biztosa hétfőn megjelent jelentésében ismét figyelmeztette a humán tárcát, a hosszú évek óta állandóan meghosszabbított ideiglenes működési engedélyek csak elfedik, hogy a bentlakóknak nincs esélyük a méltó emberi életre, írja a Népszava.

Az ombudsman munkatársai a 350 pszichiátriai beteget csak ideiglenes engedéllyel ellátó táplánypusztai intézményben találtak olyan közös hálócsarnokot, ahol férfiak és nők aludtak egy légtérben.

A LMP társelnöke, Szél Bernadett kérésére összeállított lista szerint a Győr melletti 300 férőhelyes otthonnal együtt

91 szociális intézmény nem tudja teljesíteni az ágazati jogszabályokban rögzített tárgyi és személyi minimumfeltételeket.

Több intézmény – például a Kőrösladányi Pszichiátriai Betegek Otthona – 20 éve „ideiglenesen” működik, míg a Kunság egyik hasonló intézményének sosem volt állandó papírja, írja a lap.

A legtöbb helyen nem tudják biztosítani az egy bentlakóra jutó 6 négyzetméteres alapterületet, a megengedett maximum négyágyas szobákba kétszer ennyi fekvőhelyet zsúfolnak be, és szinte mindenhol kevés a szakképzett gondozó.

A fogyatékosok nagy intézeteinek kiváltására még 2011-ben született program, de 2016 elejéig mindössze 660 embert sikerült kisebb lakóotthonokba költöztetni, a 2019 tartó újabb körben is csak 2500 gondozott helyzete javulhat.

A kormány tagadja, hogy a törvényeknek nem megfelelő otthonok törvénytelenül működnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik