Belföld

Tüntettek a szegediek, mert az egyház hagyja lepusztulni belvárosi palotáját

Az egyházmegyét kérdezték, tervezik-e a felújítást, de csak annyit feleltek, hogy a válaszadás nem aktuális.

Mintegy ötvenen tüntettek szerdán Szegeden azért, mert a római katolikus egyház hagyja lepusztulni a tulajdonában lévő, 1882-ben épült belvárosi Tóth Péter-palotát.

Farkas Árpád városvédő korábban a Délmagyarországnak azt mondta: az épület Szeged egyik jelképe, és szégyen, hogy a város központjában álló háznak évtizedek óta mállik, bomlik a homlokzata, már téglák is hiányoznak az egyik sarkáról, az ablakok egy részét pedig üveg helyett rozsdás vaslemezek borítják.

A Roosevelt téri épület a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szeged Belvárosi Római Katolikus Plébánia tulajdona. A lap kereste az egyházmegyét, megkérdezték volna, hogy tervezik-e felújítani az omladozó palotát. Szeberényi Klára sajtófőnök csak annyit felelt: „a témában a válaszadás nem aktuális”.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester azt mondta, a közeljövőben elfogadhat a városi közgyűlés egy olyan rendeletet a településkép védelméről, ami a Tóth Péter-palotát is érintheti.

A szerda délutáni tüntetés résztvevői egyebek mellett „Tisztelt Tulajdonos! Legyen szíves törődjön a tulajdonával!” és „Legalább a külsejét rakják rendbe, hogy ne kelljen szégyenkeznünk az ide látogatók előtt!” feliratú papírlapokat tartottak fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik