Belföld

15-en szöktek meg a lábbilincs ellenére

A többségüket már elfogták.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának vezetője azt mondta, most 493 házi őrizetes van, közülük 362-nek a lábán található elektronikus lábbilincs, amelynek 2013-as bevezetése óta 15 fogvatartottnak sikerült megszöknie. Az InfoRádiónak Lakatos Tibor ezredes azt mondta, hogy egyre közkedveltebb az elektronikus házi őrizet, mert jóval magasabb biztonságot szavatol, a rendőrök, akik eddig az őrizetben lévők felügyeletével voltak megbízva, a közterületen láthatnak el szolgálatot.

Többen megkísérelték már leszedni a lábukról a bilincset, és 15-nek sikerült is. Meg tudtak szökni, de ellenük elfogatóparancsot adtunk ki, és a többségüket már el is fogtuk

– mondta az ezredes.

A készülék kétcsatornás, az épület belsejében beltéri egység figyeli, milyen távol van az őrizetben lévő, és ha elhagyja a beállított hatósugarat, vészjelzést ad a tevékenységirányítási központokba. Ha a lábon viselt eszköz és a beltéri egység között megszakad a kapcsolat, átáll a második csatornára, és GPS alapú jeladóként pontosan jelzi, a szökésben lévő őrizetes földrajzi helyzetét.

2015 decemberében csaknem száz emberrel kevesebb volt házi őrizetben, és 267-et figyeltek meg közülük elektronikus nyomkövetővel. Akkoriban 22 házi őrizetben lévő volt szökésben, egyikőjük sem viselt nyomkövetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik