Belföld

Kukorica borította fel a pótkocsit, egy férfi meghalt

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 09. 19. 15:31

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés ügyét kezdték tárgyalni kedden a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. Az ügy vádlottja egy mezőgazdasági őstermelő – tudtuk meg a Debreceni Törvényszéktől.

A vádirat szerint a férfi Hajdúböszörményhez közeli tanyáján dolgozott két társával, a szemes kukorica berakodásához láttak hozzá tavaly bnovember 12-én. A munkálatokat a vádlott felügyelte és irányította, illetve ő volt az is, aki kukoricával megpakolt mezőgazdasági vontatóval és a pótkocsival a gazdasági épület mellé állt.

A vádlott utasítására – fogalmaz a vádirat – elhúzták a pótkocsi oldalán lévő ajtót, és az azon kiömlő kukoricát a nyílás alá helyezett talicskába engedték. A talicskákat a két segítő mozgatta, a tolóajtót a vádlott kezelte. Amikor a pótkocsiban lévő termény már nem folyt ki, a vádlott megemelte a platót, az oldalfalat azonban nem nyitotta meg, így továbbra is csak az elhúzható kis ajtó volt nyitva.

Addig emelte a platót, amíg a kukorica újra meg nem indult. Billentés közben azonban a pótkocsi platójának dőlésszöge és a rajta felhalmozott kukorica olyan kritikus szintet ért el, hogy a takarmány a plató zárt oldalának zuhant. A nagy tömegű termény akkora erővel csapódott neki az oldalfalnak, hogy a pótkocsi megbillent és az oldalára borult. Az egyik segítő épp a jármű közvetlen közelében tartózkodott, a pótkocsi maga alá temette. A férfi a helyszínen életét vesztette.

A vádhatóság szerint N. István a munkavédelmi törvény és az ún. Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat több pontját is megszegte. A munkafolyamatot például úgy kellett volna megválasztania, hogy a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét, biztonságát ne veszélyeztesse. N. István a billenő pótkocsit sem az előírások szerint kezelte, a billentés megkezdése előtt ugyanis ki kellett volna nyitnia az ellenkező oldalfalat rögzítő zárt. A vád szerint N. István mulasztása miatt borult fel a pótkocsi és a szabályszegések okozták a sértett halálát.

– áll a vádiratban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.