Belföld

Kukorica borította fel a pótkocsit, egy férfi meghalt

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés ügyét kezdték tárgyalni kedden a Hajdúböszörményi Járásbíróságon. Az ügy vádlottja egy mezőgazdasági őstermelő – tudtuk meg a Debreceni Törvényszéktől.

A vádirat szerint a férfi Hajdúböszörményhez közeli tanyáján dolgozott két társával, a szemes kukorica berakodásához láttak hozzá tavaly bnovember 12-én. A munkálatokat a vádlott felügyelte és irányította, illetve ő volt az is, aki kukoricával megpakolt mezőgazdasági vontatóval és a pótkocsival a gazdasági épület mellé állt.

A vádlott utasítására – fogalmaz a vádirat – elhúzták a pótkocsi oldalán lévő ajtót, és az azon kiömlő kukoricát a nyílás alá helyezett talicskába engedték. A talicskákat a két segítő mozgatta, a tolóajtót a vádlott kezelte. Amikor a pótkocsiban lévő termény már nem folyt ki, a vádlott megemelte a platót, az oldalfalat azonban nem nyitotta meg, így továbbra is csak az elhúzható kis ajtó volt nyitva.

Addig emelte a platót, amíg a kukorica újra meg nem indult. Billentés közben azonban a pótkocsi platójának dőlésszöge és a rajta felhalmozott kukorica olyan kritikus szintet ért el, hogy a takarmány a plató zárt oldalának zuhant. A nagy tömegű termény akkora erővel csapódott neki az oldalfalnak, hogy a pótkocsi megbillent és az oldalára borult. Az egyik segítő épp a jármű közvetlen közelében tartózkodott, a pótkocsi maga alá temette. A férfi a helyszínen életét vesztette.

A vádhatóság szerint N. István a munkavédelmi törvény és az ún. Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat több pontját is megszegte. A munkafolyamatot például úgy kellett volna megválasztania, hogy a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét, biztonságát ne veszélyeztesse. N. István a billenő pótkocsit sem az előírások szerint kezelte, a billentés megkezdése előtt ugyanis ki kellett volna nyitnia az ellenkező oldalfalat rögzítő zárt. A vád szerint N. István mulasztása miatt borult fel a pótkocsi és a szabályszegések okozták a sértett halálát.

– áll a vádiratban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik