Belföld

Iskolabusszal okozott halálos tömegbalesetet a szabolcsi sofőr – elítélték

Elítélték azt a sofőrt, aki egy iskolabusszal okozott halálos balesetet Nagykálló közelében még tavaly szeptemberben. A történtek miatt két év, végrehajtásában három évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta a Nyíregyházi Járásbíróság kedden.

A vádlott egy Szabolcs megyei iskola alkalmazásában buszvezetőként dolgozott, 1978. óta rendelkezett „D” kategóriára érvényes jogosítvánnyal. 2016. szeptember 5-én délután 49 iskolás gyermeket szállított. A törvényszék tájékoztatása szerint Ludastó irányából Geszteréd felé haladtak, a busz 50-55 kilométer per órával ért oda egy jobb kanyarhoz, amit a növényzettől nem lehetett belátni. Épp ekkor érkezett egy kocsi 61-68 kilométer per órás sebességgel.

MTI Fotó: Taipusz Attila

A járművek egyszerre értek a be nem látható kanyarhoz, és rosszul megválasztott sebességük miatt összeütköztek.

A kocsi sofőrje a helyszínen meghalt, a buszon utazó gyermekek közül két gyermek hónapok alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, többek között az agy- és arckoponyacsontok törését, agyrázkódást, orrcsonttörést. Rajtuk kívül még más gyermekek is megsérültek, ők könnyebben.

A sofőrt halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozásának vétségében találták bűnösnek, de az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért fellebbezett, a vádlott és védője pedig gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik