Belföld

Lesújtó körülményeket találtak az otthonban három gondozott halála után

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 09. 18. 14:51

Táplánypusztán vizsgálódott az ombudsman: az intézményben az egy főre jutó 6 négyzetméteres minimum sem teljesül.
Korábban a témában:

Komoly hiányosságokat talált a táplánypusztai szociális otthonban az alapjogi biztos – derül ki a Kisalföld beszámolójából.

Székely László az után indított vizsgálatot, hogy márciusban holtan találták az egyik gondozottat az intézmény falain kívül, két hónappal korábban pedig tűz ütött ki az otthonban, két lakó halálát okozva.

Az ombudsman megállapította: az intézmény egyes lakóegységeiben méltóságsértően kritikus a zsúfoltság, a forgalmas főút közelsége és az intézményen belüli beláthatatlan területek miatt pedig komoly a balesetveszély.

A jelentés rögzíti, hogy a tűzeset miatt használhatatlanná vált lakóegységekből jobb híján közösségi helyiségekből kialakított, teremszerű szobákban szállásolták el az ellátottakat. Nem megoldott a nemek szerinti elhelyezés, közös térben helyeztek el idősebbeket és fiatalabbakat, egyedülállókat és párokat egyaránt. Az udvarnak és az intézményt övező falnak vannak olyan részei, amelyek nem beláthatóak, épp emiatt juthatott ki az a lakó is az intézményből, akit később holtan találtak a közelben.

A jelentés rámutat, hogy a lakószobák egy részében nem valósul meg a jogszabályban meghatározott, egy főre jutó 6 négyzetméteres férőhelyminimum. Emiatt a lakók beköltözésükkor nem hozhatják be személyes tárgyaikat.

Székely hangsúlyozta: ez az eset is alátámasztja, hogy az intézményi férőhelyek kiváltása sürgető, ugyanis az ilyen konfliktusos, frusztrációkkal teli, a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt kiüresedett légkörben napról napra halasztódik a fogyatékossággal élő bentlakók esélye a méltó emberi létre. A személyi és tárgyi feltételek tartós hiánya miatt többször meghosszabbított hatályú ideiglenes hatályú bejegyzés alapján működő bentlakásos intézmények léte alapjogi szempontból elfogadhatatlan, nem felel meg a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ Egyezményből következő kötelezettségeknek sem – írta az ombudsman.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.