nemzeti vágta (nemzeti vágta)
Belföld sport

Nemzeti Vágta 2017: A verseny igazi ereje a vidéki futamokban rejlik

A Nemzeti Vágta versenyzői egész évben keményen készülnek, de erről mi nem annyira tudunk.

Nyáron lezajlottak a Nemzeti Vágta előfutamai. Most jöhet a show. A fő attrakció természetesen ezúttal is a Hősök terén veszi majd kezdetét szeptember 15-én.

A Nemzeti Vágta, melynek célja elviekben a magyar lovassportok reneszánszának hivatalossá tétele, idén szeptember 15-17 között kerül megrendezésre Budapesten, hasonlóan az utóbbi évek menetrendjéhez.

Maga a verseny egyébként technikai értelemben véve egész éven át tart a résztvevők felkészülésével és a vidéki selejtezőkkel, előfutamokkal. Ez utóbbi események adják a Nemzeti Vágta sava-borsát, hiszen bár maga a döntő nagyon lényeges a játékosok számára, a lovassportok felélesztésének kísérletét tekintve – mondjuk így – ez csupán a jéghegy csúcsa. Minden esetre valami nagyon, talán túlságosan is látványos változata mindannak, ami valójában az igazi versenypályákon és az istállóban zajlik.

Mert valljuk be, 2017-ben mi, szakmán kívüliek már igencsak keveset törődünk mindazzal, ami a színfalak mögött történik, még akkor is, ha látványosnak ítéljük a Hősök terén rendezett produkciót. Azt se nagyon vesszük észre, hogy a Hősök tere valójában alkalmatlan a célra.
Szeretjük, hogy van ilyen. De nem annyira érezzük a lényegét.

Nemzeti Vágta a színfalak mögött

A verseny összességében egy nagyon komoly és dicséretes vállalkozás, melynek köszönhetően valóban éledezni látszik egy kicsit a magyar lovas sportélet, már ami a médianyilvánosságot illeti.

Azt azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy az első díjat jelentő 5 millió forint lovas berkekben nem igazán számít jelentős összegnek, amiképpen a helyi előfutamos és középfutamos győzteseknek járó 300 ezer forint sem nyom sokat a latban, tehát aki részt vesz a versenyen, az nem a pénzért indul.

A Hősök terén szervezett futam pedig sokkal inkább látványos médiaesemény és reklámfelület, mintsem akár nemzetközi szinten is komolyan vehető sportesemény. Ha a szakmaiság lenne a szervezők fő célja, valószínűleg a városban egyébként megtalálható, nem is akármilyen lovaspálya volna a Nemzeti Vágta mindenkori helyszíne. Világcsúcs döntéssel mindenesetre készülnek.

Panem et circenses ide vagy oda, mi is ez az egész valójában?

A Nemzeti Vágta ötletadója az egykori média kötelezvény, napjainkra marketing guru Geszti Péter, aki 2008-ban álmodta meg a versenyt.
Minden évben körülbelül száz magyar település indítja el a helyi fordulókon nyertes lovát, illetve versenyzőjét, közülük kerülnek ki később a budapesti futamsorozat dobogósai.

A szervezők azonban nem a versenyt, hanem a rendezvény életre hívását tartják igazán fontosnak. Szerintük jelentős szerepe van a Nemzeti Vágtának a magyarok lovas identitástudatának helyreállításában, illetve a szakma szereplőinek is platformot és teret biztosít a közös munkára, a kommunikációra, a kapcsolatépítésre. Nem titkolják tehát, hogy a fővárosi rendezvény valójában egy showműsor, mivel a szorosan szakmai verseny nem a nagy nyilvánosság előtt zajlik.

Elképzelhető, hogy összességében nagyobb hatással lenne a magyarokra mindez, ha a vidéki futamok is akkora szerepet kapnának, amekkorát megérdemel az a sportág, melyben egykor valóban világklasszisok voltunk, s ha nem két tehetségkutatós előadó félplayback koncertje közé kellene beszorítani a versenyeket. Mert aki lovasként, lótartóként belevág a játszmába, minden bizonnyal többet szeretne egy lovas programmal felturbózott falunapnál.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.