Belföld

Dr. Kocsis Máté nem engedi beépíteni a Kiserdőt

Kiemelt kormányzati projekttel száll szembe a VIII. kerület fideszes polgármestere.

A ferencvárosi Kiserdőn vezetnék át azt a kétszer kétsávos autóutat, amely a kormány által megálmodott új Duna-hidat kötné össze az Üllői úttal – derül ki az Index birtokába jutott tervismertetőből.

A portál azt írja: a kiemelt állami beruházásnak számító projekt már előrehaladott állapotban van, azt Budapest alpolgármesterével és főépítészével, az érintett öt kerülettel, valamint az illetékes kormányhivatallal is egyeztették. A tervzsűri szeptember 20-án dönt a nyomvonalról.

A Kiserdő beépítése ellen sokan kezdtek tiltakozásba, több ezren csatlakoztak a kispesti LMP-s önkormányzati képviselő, Ferenczi István Facebook-oldalához, és a ferencvárosiak is indítottak egy zárt csoportot, aminek már több száz tagja van. Az MSZP-s Pál Tibor bejelentette: helyi népszavazást kezdeményez, és közleményt adott ki a Wekerlei Társaskör Egyesület is.

Csütörtökön a Facebookon tette közzé álláspontját dr. Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, aki szintén szembemegy a tervvel. Azt írta: a „megálmodók” nem kérdezték meg az ötletről sem az érintett polgármestereket, sem a választott képviselőket, sem a főpolgármestert, és a környéken élőket sem tájékoztatták. Dr. Kocsis szerint „az egész elképzelés hajmeresztő”, tönkretenné több tízezer környékbeli ember életét, és felszámolnának egy olyan 22 hektáros zöldfelületet, amelynek a pótlását nem lehet megoldani.

Dr. Kocsis közölte: levélben fordult Fürjes Balázs kormánybiztoshoz, kérve közbenjárását a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felé. Emellett kérte a tervezés haladéktalan leállítását, és azt, hogy jövő szerdán nyilvánítsák eredménytelennek a tervpályázatot. „A jövőben más megoldásról kell egyeztetést kezdeményezni, mert a kiserdő marad” – áll a bejegyzésben.

A polgármester egy másik bejegyzésben úgy fogalmazott: „Valakik valahol azt találták ki, hogy a ferencvárosi kiserdő helyén autópályát építenek”, noha kiemelt kormányzati projektről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik