Belföld

A konkurenciával egyezkedik a legújabb mobilszolgáltató

A Digi által megszerzett frekvencia nem elegendő az országos szolgáltatáshoz, a többi szolgáltatóval is meg kell állapodnia.

Az év legvégén indíthatja el mobiltelefon-szolgáltatását a Digi – írja a Világgazdaság.

A társaság korábban márciusra ígérte a rajtot, majd szeptember 13-ra módosította a dátumot. Szerdán viszont újabb időpontot jelölt meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak az országos szolgáltatás kezdeteként, december 31-et. Mindez csak tájékoztató jellegű, kötelezettséggel nem járó információszolgáltatás, a módosítást a cégeknek nem kell indokolni.

A lap információi szerint a háttérben az áll, hogy a cégnek még nem sikerült megállapodnia a másik három szolgáltatóval, a Telekommal, a Telenorral és a Vodafone-nal a belföldi roamingszolgáltatásról. Erre azért lenne szüksége a Diginek, mert az általa 2014-ben megvásárolt frekvenciablokk nem alkalmas a teljes országos szolgáltatás biztosítására.

A többi szolgáltatót jogszabály kötelezi az együttműködésre, de ez csak elvi jellegű, a cégeknek az árról egymással kell megállapodniuk – lényegében abban kell egyezségre jutniuk, hogy milyen feltételek mellett engedik be saját konkurenciájukat.

A Diginek egyébként akkor is fizetnie kell az államnak a meglévő frekvenciáért, ha azt nem hasznosítja, az összeg már több százmillió forintra rúghat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik