Belföld

“El a kezekkel Göncz Árpádtól!” – A Fidesznek már nem Orbán a hivatkozási alap?

Döbbenetes, de Göncz Árpád megítélésekor többet számít egy DK-s "kiváló" irománya.

A Demokratikus Koalíció bocsánatkérésre szólította fel Gulyás Gergelyt, miután a fideszes politikus azt mondta, Göncz Árpád egykori köztársasági elnököt és az Alkotmánybíróságot is felelősség terheli azért, hogy a rendszerváltozás után nem lépett életbe az igazságtételi törvény.

El a kezekkel Göncz Árpádtól!

Ezt mondta Gréczy Zsolt szóvivő, aki az ellenzéki párt nevében azt várja, hogy az Országgyűlés alelnöke kérjen bocsánatot a demokratikus közélet szereplőitől, az Alkotmánybíróság tagjaitól és mindenkitől, aki részt vett a rendszerváltozásban.

Ő is felhívta a figyelmet, hogy az úgynevezett Zétényi-Takács-féle igazságtételi törvényt 1991-ben fogadta el az Országgyűlés, miközben arra a Fidesz-frakció egységesen nemmel szavazott. Göncz Árpád államfőként előzetes normakontrollt kért, az Alkotmánybíróság pedig megsemmisítette a törvényt, a döntést előadó alkotmánybíró Sólyom László volt.

Gréczy szerint a mostani eset legfontosabb tanulsága, hogy Gulyás Gergely, aki

Göncz Árpádnak a cipőjét nem pucolhatná meg,

“szájára vette 1956 hősét” és a rendszerváltozás szimbolikus alakját. A DK azt üzeni Gulyás Gergelynek, hogy a “fiatal, nyikhaj beszéd” nem menti fel a történelmi ismeretek hiánya alól.

A Fidesz erre reagálva azt javasolta Gréczy Zsoltnak, hogy Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök megítélésével kapcsolatban forduljon pártja elnökségi tagjához, Debreczeni Józsefhez. A kormánypárt közleményében emlékeztetett rá, hogy Debreczeni az Antall Józsefről szóló A miniszterelnök című kiváló könyvében” (Osiris, 1998) azt írta:

A Magyar Köztársaság első elnökét és pártját, az SZDSZ-t történelmi felelősség terheli azért, amit 1990 és ’94 között tettek.

Gulyás Gergely a jövőben nem kíván beleszólni a DK belvitáiba – írta a Fidesz. Ugyanakkor e logika mentén Gréczy a Fidesz belvitájába tenyerelt bele, hiszen Orbán Viktor annak idején nemcsak nem szavazta meg az igazságtételi törvényt, hanem egyenesen azt is mondta, hogy az csak egy “MDF-es blöff” volt.     

Ajánlott videó

Olvasói sztorik