Belföld

A börtönből adott interjút Habony Árpád volt apósjelöltje

Összesen három büntetőeljárásban érintett Nagy Péter lelkész, akit három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A férfi két hónapja tartózkodik a kecskeméti börtönben és interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben elmondta: szerinte politikai okokból csukták le.

Nagy azt mondja, hogy azután keveredett bele egy rendőrségi nyomozásba, hogy lelkészként felkérést kapott egy bicskei gyülekezeti ház létrehozásában, majd lehetőséget kapott arra, hogy üzleti alapon is tovább dolgozzon. Az üzlettársai állítólag nem fizették be a társasági adót, és mivel Nagy több szerződéskötés előkészítésében részt vett, illetve ő kutatta fel az ingatlanokat, a bíróság bűnrészesnek minősítette. Egy másik ügyben szintén elmarasztalták, míg a harmadik eljárásban még nincs jogerős bírói ítélet.

Annak az a lényege, hogy állítólag elsikkasztottam 1,2 millió forintot annál a birkózóegyesületnél, amelyet a saját 70 millió forintomból tartottam fenn az elmúlt 15 évben.

Nagyot a csalási ügyben közel 50 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték, amelyet nem tudott még kifizetni. De nem is áll szándékában, szerinte ugyanis

a váci bíróságon meghamisították többek közt a tárgyalási jegyzőkönyvet. Továbbá úgy hoztak ellenem ítéletet, hogy sem károkozás, sem jogtalan haszonszerzés nem történt.

A 2014-es önkormányzati választásokon Nagy polgármesternek indult Vácon, a Fidesszel szemben. Ekkor írták meg az újságok, idézi fel a Magyar Nemzet, hogy a Hit Gyülekezetben megtért lelkész akkoriban egy egyedi Jaguárral közlekedett.

Már nincs meg. De az újságok azt elfelejtették megírni, hogy az 1990-es évektől kezdve több vállalkozásomban is számtalan ellenőrzés volt, amelyek rám nézve pozitív eredménnyel zárultak. Továbbá 2010-ig talán három vagy négy vagyonosodási vizsgálat is volt ellenem, amelyek során megállapították, hogy az adott időszakban százmillió forintos nagyságrendben volt legális, bevallott, adózott jövedelmem.

Bár a cégadatok szerint Nagyhoz több végrehajtási eljárás és cégek kényszertörlése kapcsolódik, sőt, el is tiltották a cégvezetéstől, ő azt mondja, hogy már 2007-től kezdve elkezdett kiszállni a cégekből és ekkor fordult a lelkészi tevékenység felé. Az pedig, hogy évek óta ott van a neve a tízmillió forintot meghaladó adótartozók listáján, azért van, mert szembeszállt a hatalommal.

2014-ben és 2015-ben körülbelül egymilliárd forint értéket érintően tettem büntetőfeljelentéseket Vácon, politikusok által elkövetett gazdasági bűncselekmények miatt. Az, hogy a nevem szerepel a listán, egyértelműen a feljelentéseim következménye lehet.

Nagy több mint fél tucat korrupciós ügyben tett feljelentést, ám azt mondja, hogy ezeket „egytől egyik eltussolták”.

Az egyik feljelentésem például arra vonatkozott, hogy miként kerülhetett egy 35 millió forintos sátortető Vácnak ezen összeg többszörösébe. Erre azt a választ kaptam, hogy a beérkezett árajánlatok közül a legolcsóbb közel 90 millió forintos volt. Erre válaszul elküldtem egy 40 millió forintos árajánlatot, ám érdemi vizsgálat nélkül lesöpörték az észrevételemet. De nem foglalkoztak a hatóságok érdemben azzal sem, hogy 5-10 ezer tonna veszélyes hulladékot borítottak le tiltott helyen Vácon.

Nagy Péter lánya nem más, mint Nagy Boglárka festőművész, aki egy időben Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval járt.

Lelkészként az első benyomásom alapján szimpatikus embernek ismertem meg Habony Árpádot. Ugyanakkor az az értékrend, amit a Fidesz képvisel, számomra nem szimpatikus.

A konfliktusforrást azonban nem ez jelentette a lányával kapcsolatban, hanem az, hogy Nagy Péter hitbéli meggyőződése miatt semmilyen házasságon kívüli kapcsolatot nem tud elfogadni. Hozzátette: sosem beszélt Habonnyal üzletről vagy politikáról.

Arra, hogy vajon a lánya sikerében volt-e szerepe Habonynak, Nagy annyit mondott lánya tanárára hivatkozva:

ahhoz, hogy valaki művészként befusson, két dolog kell. Az egyik a tehetség és a tartalom, a másik pedig a menedzselés. Sok esetben csak az egyik van meg. Tehát úgy gondolom, mindkettőre szükség van, de én nem vagyok művészi beállítottságú ember.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik