Belföld

Hódít az egyérintéses mobilfizetés – egyszerűbb, mint valaha (X)

Egyre többször láthatjuk a boltokban, hogy a pénztárnál a bankkártya helyett a mobilt érintik a vásárlók a terminálhoz. Ez a megoldás, vagyis az egyérintéses mobilfizetés különösen kényelmes lehet sportolásnál, nyaralásnál, amikor nem szívesen viszünk magunkkal vaskos pénztárcát. A mobil úgyis nálunk van, a mobilfizetési funkció aktiválása pedig egyszerűbb, mint valaha.

Akár otthon, a nappalinkban ülve is „digitalizálhatjuk” a bankkártyánkat, vagyis alkalmassá tehetjük a bolti mobilfizetésre, így a kártya beköltözik az okostelefonba. Míg korábban a bankunk mellett a telekommunikációs cégünkkel is külön szerződést kellett kötni, ha a mobiltelefonunkkal szerettünk volna egy érintéssel fizetni, addig az újgenerációs megoldások használatához elég a már meglévő bankkártyánkat egy mobilfizetési alkalmazással „átalakítani”.

Ezt jelenleg három mobilalkalmazással tehetjük meg: a GRÁNIT eBank applikáció GRÁNIT Pay funkciójával, az MKB Pay alkalmazással, vagy a Simple by OTP mobiltárcával. A bolti mobilfizetéshez egy 4.4-es vagy annál magasabb verziószámú, NFC fizetésre is alkalmas Android-készülékre, egy mobilfizetési alkalmazásra és egy regisztrálható Mastercard vagy Maestro bankkártyára van szükség. Ha ezek megvannak, nem is kell bemenni a bankfiókba, a bankkártyát bárhol kényelmesen a mobilba költöztethetjük.

Mindig nálunk van

A mobil szinte már hozzánk nőtt. A Mastercard tavalyi felméréséből kiderült, hogy a magyarok naponta átlagosan 3,5 órát használják a telefonjukat, ráadásul minden második ember a csekkjeit is ezzel fizeti be. A telefonáláson kívül számtalan más funkciót is ellát az okostelefon: fényképező, térkép és jegyzetfüzet helyett is használható, és természetesen a hírportálok, közösségi média alkalmazások is elérhetők a mobilról. Kényelmes, hogy minden egy helyen van.

Nem csoda, hogy sok honfitársunk érdeklődik a mobilfizetés iránt és szívesen fizetne ezzel az eszközzel a termináloknál is. A Mastercard tavaly szeptemberben 300 főnek tett fel mobilfizetéssel kapcsolatos kérdéseket, és kiderült, hogy a magyar válaszadók mintegy kétharmada fizetne a telefonjával a termináloknál, ha a bankkártyája és a készüléke alkalmas lenne rá.

Aki a mobilját használja fizetésre, a bankkártyáját és a pénztárcáját otthon is hagyhatja. Ez nyáron, amikor strandolunk, fesztiválozunk, és arra törekszünk, hogy minél kevesebb dolgot kelljen magunknál tartani, kényelmes megoldás lehet.

Biztonságos ez?

Fontos tudni, hogy a telefonunkon nem tárolódnak a kártyaadataink: az eredeti kártyaszám helyett ugyanis egy virtuálisat használunk majd a fizetések során. Sőt, a mobilon további biztonsági megoldásokat is alkalmazhatunk, például jelkóddal védhetjük a telefont, vagy ujjlenyomatos azonosítást állíthatunk be. Ha ennek ellenére úgy gondoljuk, valaki illetéktelenül használja a számlánkat, a kártya letiltására a megszokott módon van lehetőség.

Hol lehet fizetni mobillal?

Az egyérintéses mobilfizetés minden olyan terminálnál megvalósulhat, ahol az érintőkártyát elfogadják. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az országban több mint 87.000 terminálnál fizethetünk így, legyen szó üzletekről, strandokról, vagy akár egy-egy készpénzmentes fesztiválról. Tehát nem kell attól tartani, hogy kevés helyen használhatjuk ezt a megoldást.

A gyors elterjedést előrejelezheti az is, hogy az egyérintéses fizetés – amely a mobilfizetés alapját adja – már most is rendkívül népszerű. A jegybank statisztikái szerint a vásárlások közel kétharmada már az új technológia használatával, érintőkártyával vagy más, érintéses fizetésre alkalmas eszközzel, például mobillal történik, ami értékben a teljes forgalom közel felét jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik