Belföld

Kvótaper: harcias a magyar

A Századvég előre megkérdezte a magyarokat, akiknek a többsége tovább harcolna.

Néhány órával azt követően, hogy elutasította az Európai Bíróság a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar keresetet, a Századvég Alapítvány közzétette közvélemény-kutatását, amely szerint

a magyarok többsége szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia saját igazáért.

Mivel az ítélet nem okozott meglepetést, így a Századvég előzetes, reprezentatív felmérésében azt vizsgálta, mit tennének az emberek a kvótaper elvesztése után. A magyarok 72 százaléka szerint nem szabad feladni, harcolni kell tovább a kvótaügyben. 22 százalék mondta azt, hogy a bírósági döntés után végre kell hajtani a kvótahatározatot.

A Fidesz–KDNP hívek 97, a Jobbik szavazók 80 százaléka érvelt amellett, hogy Magyarországnak tovább kellene harcolnia. A baloldali ellenzék megosztott, bár a többség befogadás-párti. Háromból egy MSZP-szavazó szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia az igazáért a kvótaügyben, és minden harmadik LMP-s is így vélekedik. A pártpreferenciájukban bizonytalanok abszolút többsége sem hajtaná végre az áthelyezéseket.

A kormány egyébként folytatja is harcot, az igazságügyi miniszter újabb jogi csatározásokat ígért. Trócsányi László azt mondta, Magyarország jogilag megalapozott érvelésével ellentétben a bíróság érvelése nem meggyőző, tökéletesen más tartalmú ítéletet is hozhatott volna.

Szijjártó Pétert az Európai Bíróság döntése felháborította. A külügyminiszter azt mondta, nem fogják hagyni, hogy az Európai Unió illegális bevándorlókat kényszerítsen Magyarországra.

Szijjártó: Ez felháborító!
A politika megerőszakolta az európai jogot és az európai kultúrát. Megnyilatkozott a külügyminiszter a bírósági döntésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik