Belföld

Még idén megszűnhet a fővárosi önkormányzati közbeszerzési cég

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy már idén megszűnhet a Fővárosi Közbeszerzési Kft., mert működése túlságosan kínos és veszélyes. A lap belső városházi forrásokból értesült úgy, hogy Tarlós István főpolgármester nem várna jövő januárig a több száz millió forint veszteséget felhalmozó cég megszüntetésével.

A Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t másfél évvel ezelőtt hozta létre a Fővárosi Közgyűlés, ebben nagy szerepe volt a fideszes érdekköröknek. Ahogy abban is, hogy a cég élére Torma Szilviát nevezzék ki, aki aztán azzal került be a hírekbe, hogy kiderült: havi 98 ezer forintért, a valós árak harmadáért bérel egy 86 négyzetméteres lakást a Budavári Önkormányzattól.

Torma Szilvia 2010-ben még Nagy Gábor Tamás, I. kerületi fideszes polgármester önkormányzati koordinátora volt, a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t gazdasági ügyvezető-helyettesként másodmagával irányította, nemrégi ügyvezető kinevezését követően aztán a fizetése is megemelkedett, havi 1,5 millió forintra.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a cég 270 millió forint veszteséget produkált 2017-re, még úgyis, hogy a főváros folyamatosan támogatta anyagilag és 300 millió forintot vissza is kellene kapnia az ősszel. A Fővárosi Közbeszerzési Kft. volt az, amely 2016 nyáron a városnéző buszok piacát is központosítani akarta úgy, hogy a pályázat nyertesei több mint százmilliárd forintos haszonra tettek volna a szert, ha nem lép fel az eljárás ellen a Gazdasági Versenyhivatal és maga Tarlós István.

(Kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik