Belföld

Okkal hagyta ott egy klinika a Sportkórház új épületét

Okkal hagyta ott egy klinika a Sportkórház új épületét

Szeptemberben kórházat ígérnek oda, ahol még javában zajlanak a munkálatok. Az épületet teljesen át kell alakítani, el is megy rá 10 milliárd forint. Rendelés és flexelés a Karolina úton.

Késznek korántsem lehet nevezni a Sportkórház új, Karolina úti épületét, ennek ellenére a járóbeteg szakrendelések és a sportorvosi rendelések már az új telephelyen zajlanak. A Sportkórház honlapja is arra figyelmezteti a betegeket, hogy augusztus 21-én 8 órától már az új telephelyen fogadják őket, és „az esetlegesen előforduló problémák miatt” kérik megértésüket és türelmüket.

A hétfői kezdés után pár nappal néztük meg, hogyan állnak a munkálatok, és az ott várakozók közül többen azt mondták, tapasztaltak már rosszabb körülményeket is magyar kórházakban, de szerintük várhattak volna még egy-két hetet a rendelések elkezdésével.

Ide egy hónap múlva modern kórházat ígérnek. Egyelőre munkások hordják ki a sittet a korábban az Ortopédiai Klinikának otthont adó épületből. Fotó: 24.hu

Hivatalosan június 30-ig kellett volna kiköltöznie az Országos Sportegészségügyi Intézetnek (amit a köznyelv csak Sportkórháznak hív) az Alkotás úti épületegyüttesből, amelyre a Mocsai Lajos vezette Testnevelési Egyetem tette rá a kezét. Az, hogy a Sportkórház a Karolina útra költözik, csak az idén márciusban dőlt el. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár akkor azt mondta, a kormány célja az önálló sportegészségügyi intézetet egy új,

a magyar sporthoz és sportegészségügyhöz méltó helyre költöztetni, ahol a felújításokat és a fejlesztéseket követően modern körülmények és szakmai feltételek között láthatja majd el feladatait.

Még dolgoznak azon, hogy méltó legyen. Közben zajlik a szakorvosi rendelés. Fotó: 24.hu

Azt nehezen lehet elképzelni, hogyan lehetett volna három hónap alatt (márciustól június végéig) átköltöztetni egy komplett kórházat. Nem is sikerült teljesen. A munkálatok még gőzerővel folynak, a frissen festett várók csendjét az állandó flexelés és fúrás zaja töri meg.

A mosdók igényesek és tiszták, bár kéztörlő nem mindegyikben van még. Szemetest egyelőre csak a földszinten találtunk, az egyetlen kávéautomata mellett. Büfé nincs, aki rendelésre érkezik, készüljön, hogy klíma híján bele fog izzadni az új székekbe, miközben a festékszagban várja, hogy sorra kerüljön.

Fotó: 24.hu

A Sportkórház átköltöztetése kiemelt jelentőségű projekt, amelyre külön miniszteri biztost nevezett ki a kormány, és jelentős forrásokat különített el rá: 2019-ig 10 milliárd forintot. Ebből a pénzből 5000 négyzetmétert fejlesztenek, kórtermeket, radiológiát és műtőt is kialakítanak. A fejlesztés tervei szerint többek között felújítják:

  • a teljes vízvezeték-rendszert
  • 1400 négyzetméteren készítenek aljzatot és burkolatot
  • 8700 négyzetméternyi felületet festenek át és
  • 215 négyzetméternyi légcsatornát építenek ki.
Fotó: 24.hu

A fekvőbeteg-ellátásra kialakítandó Karolina úti épület szemmel láthatóan nem olyan állapotban van, hogy az egy hónap múlva kórházként funkcionáljon.

Márpedig a Sportkórház honlapján az olvasható, hogy a fekvőbeteg osztályok várhatóan szeptember közepén költöznek át, és az általunk megkérdezett munkások is a szeptemberi időpontot emlegették.

Trabant és Mercedes

A Sportkórházat most az Ortopédiai Klinika egykori épületébe költöztetik, az Országos Vérellátó Szolgálat szomszédságába. A klinikát 2016 tavaszán pakolták át az Üllői útra, és ahogy a Semmelweis Egyetem oldalán olvasni lehet, a költözés két hetet vett igénybe. Akkor a klinika igazgatója, Szendrői Miklós úgy fogalmazott:

 az 1951-es épületből olyan volt átköltözni, mint egy Trabantból átülni egy Mercedesbe.

Az igazgató akkor azt is kiemelte:

a félreeső, gazdaságtalanul működtethető

Karolina úti épületből egy olyan modern, új helyre költözhetett a klinika, ahol összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között működhet tovább.

Kell 10 milliárd, hogy kórház legyen belőle. Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Sokáig fel sem vetődött, hogy a kórháznak alkalmatlannak tűnő Ortopédiai Klinika egykori épületébe helyezik át a Sportkórházat, aminek átalakítása azonban már évek óta napirenden van. 2007-ben még arról volt szó, hogy egyesítik az Országos Gerincgyógyászati Központtal és a Reumatológiai Intézettel, tavaly pedig az volt a terv, hogy a Kútvölgyi útra viszik át. Erre jött idén tavasszal a véglegesnek tűnő Karolina úti változat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik