Belföld

Orbán “ordas nagyot lódított” Tusványoson

Az LMP szerint a kormány két év alatt 80 milliárdos adókedvezményt adott a multiknak.

A kormány összesen 80 milliárd forintért biztosított adókedvezményt “kedvenc multinacionális cégeinek” 2012-2014 között – közölte a párt szóvivője. Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök “ordas nagyot lódított”, amikor Tusványoson azt mondta, a kabinet a nagy multiellenes harcban elvett profitból támogatja a családokat. Ennek épp az ellenkezője az igaz.

Mint mondta: a kormány mindent megtett azért, hogy eltitkolja a nemzetközi nagyvállalatoknak biztosított adókedvezmények adatait, az LMP három év pereskedés után tudta megszerezni a 2012-2014 közötti adatokat. Ez alapján a legnagyobb adókedvezményt (40 milliárd forintot) az Audi kapta az említett időszakban. Az autógyárat a Hankook követi több mint 17 milliárd forinttal, a Hamburger Hungária erőmű (9 milliárd) és a Bridgestone (6,6 milliárd) előtt.

Az LMP szóvivője emellett szólt arról is, hogy a kormány további 140 milliárd forint értékben adott különböző beruházási támogatásokat, az Audinak például négyszer 23 milliárd forint értékben. Az ellenzéki párt a kormány gyakorlatával ellentétben nem a multicégeknek, hanem a magyar kis- és középvállalkozásoknak nyújtana beruházási, munkahelyteremtési és közbeszerzési támogatásokat. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik