Belföld

Ezért is büntetik, ha nem szól előre a szomszédnak

permetez (permetez)
permetez (permetez)
Aranyat ér a jó szomszédság, ha permetezne.

Permetezni csak szigorú szabályok mellett lehet. A veszélyes szerek ugyanis az egészségre is károsak lehetnek a kijuttatás pillanatában. Ezért kell bejelenteni a telekszomszédnak az esetleges, motoros permetezést, ennek hiányában büntetés jár – figyelmeztetett az agro.hu.

A mezőgazdasági portál emlékeztetett rá, hogy a növényvédő szerek könnyen elsodródhatnak, főleg, ha szeles az idő. Kertben, egyszerű háti permetezővel ez ritkább, mint a motoros permetező használatakor, amely nagyobb területen szórja szét a permetszert. Ezért tavaly óta rendelet írja elő, hogy minden, motoros permetezővel végzett munkát előre be kell jelenteni a szomszédoknak.

A rendelet idén is hatályban van. Aki nem tesz eleget kötelezettségének, mélyen a zsebébe nyúlhat.

Az előírás lakott területekre vonatkozik, lakott területnek pedig az számít, ahol a tulajdonosok az év valamely szakaszában életvitelszerűen tartózkodnak. A tájékoztatásról nincs megszabott formula. A permetezést végző dönti el, miként jelzi a munkát a szomszédoknak: szóban, írásban. A tájékoztatás elmaradása először nem jár büntetéssel, de a többszöri mulasztás pénzbírságot is eredményezhet.

Korábban megírtuk, hogy a felelőtlen permetezés veszélyes lehet a beporzó rovarokra is. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik