Belföld

Kiakadtak az íjászok az egri várba tervezett mutatványon

Veszélyesnek tartják a nyilazást, de az eseményt támogató fideszes képviselő szerint a dolog pozitív oldalát kell nézni.

A Magyar Íjász Szövetség elhatárolódik attól a pénteki rendezvénytől, amelyen nyílvesszőt lőnek ki az egri várból a Dobó térre. A Népszava azt írja: a mutatvány veszélyes, a hozzáértőket és „a város józanabb erőit” a hideg rázza ki tőle, ám a térség fideszes országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt teljes mellszélességgel támogatja.

A lap úgy tudja, az íjász, Mónus József a várost és a hétvégi végvári vigasságok szervezőit megkerülve, közvetlenül Nyitrait kereste meg ötletével. Várhatóan egy polisztirolból készült, a Dobó téren elhelyezett ágyút vesz célba, arra lő ki több nyílvesszőt. Az esemény idejére a tér közepét kiürítik, a közönség kordon mögül nézheti a becsapódást.

A Magyar Íjász Szövetség észak-magyarországi régióelnöke, Román Péter azt mondta, alapszabály, hogy a nyílvessző útjában nem lehet semmilyen élőlény vagy érték, amiben kár eshet. Márpedig a Dobó tér tele van házakkal, éttermekkel, irodákkal, és ha le is zárják a célpont környékét, akkor is történhet olyan technikai hiba, amely emberéleteket veszélyeztethet. Más íjászok azt mondták: amire Mónus készül, az nem nagy szakmai bravúr, más kérdés, hogy egyikőjük sem lőne emberek közé.

Nyitrai Zsolt azt mondta a Népszavának: próbálják az esemény pozitív oldalát nézni, ne riogassanak azzal, hogy valakit esetleg fejen találnak egy nyílvesszővel. Közölte: Mónus nem először csinál ilyen mutatványt, „inkább örüljünk, hogy a kezdeményezésemre nemrég nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri várból is megteszi ezt, növelve ezzel a város vonzerejét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik