Belföld

Húsz embert mentettek ki a Balatonból – videó

A mentések időszakában II. fokú viharjelzés volt érvényben.

A siófoki, balatonföldvári, fonyódi és balatonfüredi vízirendőrök 20 embernek segítettek partra jutni vasárnap. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság összesítése szerint Balatonaliga és Balatonboglár előtt homokpadon fennakadt vitorlásoknak segítettek. A Badacsony előtti vízterületen az erős szél miatt leszakadtak egy hajó vitorlái. Manőverezés közben a kishajó motorja feltekerte a kikötő köteleket. Zamárdi előtt szintén egy vitorlás vezetője kért segítséget, mert túl közel sodródott a parthoz, a motorja pedig műszaki hibás lett.

A Balatonföldvár előtti vízterületen egy elsodródott szörfösnek, majd egy rózsaszín, flamingós gumimatracon elsodródott embernek, valamint a matracos segítségére siető szörfösnek és egy úszónak segítettek.

A mentések időszakában II. fokú viharjelzés volt érvényben már a reggeli óráktól az egész Balaton vízterületén. 

A vízirendőrök felhívták a figyelmet, hogy a fürdőzők és a vízben tartózkodók biztonsága érdekében elengedhetetlenül fontos figyelni a viharjelzést. Elsőfokú viharjelzésnél a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzésnél a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik