Belföld

Meghosszabbítottak a nyomozást az Alstom-ügyben

December 3-áig meghosszabbította a nyomozást az Alstom-ügyben a Legfőbb Ügyészség – tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t szerdán.

Kovács Katalin közölte: az ügyben továbbra is két embert gyanúsítanak, egy harmadik ellen pedig nemzetközi és európai elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2016 szeptembere óta nyomoz az M2-es és az M4-es metróvonalra beszerzett francia Alstom-metrókocsik ügyében vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

Kovács Katalin elmondta:

az eddig kihallgatott gyanúsítottak egyike sem közszereplő.

A metróberuházásokkal összefüggésben egy másik nyomozás is tart, ezt fokozott ügyészi felügyelettel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán arról tájékoztatott, hogy ebben az ügyben szeptember 23-áig hosszabbították meg a nyomozást és még senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. Ez a nyomozás a 4-es metró beruházásához kapcsolódó különböző – elsősorban építési és tanácsadói – szerződések, valamint a projektmenedzsmenttel kapcsolatos kérdések, döntések miatt folyik.

Az ügy előzménye, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. Előzőleg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította, hogy a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. A vizsgálat szerint a projekt során megvalósított szabálytalanságok becsült pénzügyi összhatása mintegy 167 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik