Belföld
Brüsszel, 2017. február 27.
Kovács Zoltán kormányszóvivő brüsszeli sajtóértekezlete 2017. február 27-én. Ezen a napon az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) meghallgatást tart az alapvető jogok magyarországi helyzetéről. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Kovács Zoltán majdnem ugyanazt a diplomamunkát adta le két egyetemre, mert a CEU csak amerikai diplomát adott érte

24.hu
24.hu

2017. 07. 27. 09:20

Kovács Zoltánnak két doktori fokozata van történelemből. Az Alfahír mindkét doktori dolgozatot kikérte, hogy összehasonlítsák őket.

Kovács doktori témája a Habsburg Monarchiáról a 18. század közepén a brit közvéleményben kialakult politikai kép volt. Erről szólt a 2001-ben, az akkor már a Debreceni Egyetem részeként működő KLT-n leadott disszertációja is, amelynek az „Anglo-Austrian diplomatic relations and the political image of the Habsburg Monarchy in mid-eighteenth-century England” (Angol-osztrák diplomáciai kapcsolatok és a Habsurg Monarchia politikai képe a 18. század közepén Angliában) címet adta.

A lap szerint a szakdolgozatot 2001 októberében védte meg, de 2002 júniusában újabb PhD fokozatot szerzett a CEU-n, szintén történelemből. Így Kovácsnak fél év alatt új szakdolgozatot kellett volna írnia, hogy egy másik fokozatot is szerezzen vele, hiszen két egymást követő félévben két szakdolgozatot adott le. 

Az Alfahír azt írja, a CEU-ra készített disszertáció címe a Debrecenbe írt dolgozat címének második fele: „The political image of the Habsburg Monarchy in mid-eighteenth-century England.” De ezen kívül a két disszertáció tartalma lényegében megegyezik. Olyan különbségek vannak, mint az, hogy a Debrecenben leadott dolgozatban az „általában nem egyértelmű” kifejezés szerepel, miközben a CEU-s disszertációban ugyanezen a helyen „általában kétértelmű”-t ír.

A lap szerint a hazai törvények nagyon szigorúak, ezért a disszertációkról nem készíthettek másolatot, és nem is idézhetik őket nyilvánosan. De a két dolgozat tartalomjegyzéke szóról szóra megegyezik.  A CEU-ra leadott dolgozat összesen 575 lábjegyzetéből egyetlen kivételével az összes levéltári forrást – de a szakirodalmi hivatkozások nagy részét is – megtalálták a fél évvel korábbi debreceni disszertációban. A CEU-n benyújtott dokumentumban új kutatási eredmény nem szerepel.

Az Alfahír azt írja, azért volt szükség két dolgozatra, mert a CEU 2002-ben csak amerikai PhD-t adott. Így csak azért volt értelme a CEU-n is diplomázni, hogy amerikai doktori fokozatot is szerezzen.

A miniszterelnökség a cikk megjelenése után Kovács Zoltán nevében azt közölte, hogy

Az Alfahír Hírportál mai hírében feltalálta a spanyolviaszt: a minden nyilvános szakmai életrajzomban megtalálható tényt, hogy az akkori eljárási és akadémiai szabályoknak megfelelően — ugyanabban a témában — doktori fokozatomat mind a CEU amerikai, mind pedig a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia magyar rendszerében megvédtem. Mielőtt valaki szamárságokat ír és hülyét csinál magából, javaslom, hogy ismerkedjen meg a tényekkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.