Belföld

L’Équipe: Orbán izzasztja Magyarországot

A címben szereplő felütéssel jelentetett meg a napokban terjedelmes írást a legnépszerűbb francia sportlap, a L’Équipe. Mindezt  a budapesti vizes világbajnokság apropóján.

Joél Le Pavous, a cikk szerzője bevezetőjében kiemeli, hogy a vizes vb mellett hazánk idén cselgáncs világbajnokságnak is otthont ad, a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság egyik társszervezője lesz és régóta szeretnénk olimpiát is rendezni.

Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök uralkodása alatt a sport, az üzlet és a politika nagyon, de nagyon jól megférnek egymás mellett.

Az újságíró Felcsúton járva egy fél évszázaddal ezelőtt Kanadába emigrált, nyolcvanas éveiben járó hölggyel találkozott, aki az elmúlt időszakban csak két évente látogat haza.

A nő éppen Orbán Viktor szülőházánál turistáskodott, szemben a Pancho Arénával. A szerző cinikusan megjegyezte, hogy a Puskás Ferencről elnevezett stadion hatezer férőhelyes, holott a településen csak kétezren laknak.

De vissza a Fidesz-párti kanadai magyar asszonyhoz.

A létesítmény sokba került, és akkor mi van? Orbán imádja a labdarúgást és mindent megtesz érte, hogy a legjobb eredmények szülessenek. Ahelyett, hogy állandóan kritizálnák őt, inkább büszkék lehetnek rá, hogy sikeresek a pénzügyi befektetései

– értékelt a Júlia névre hallgató hölgy.

Az író lejegyezte, hogy a magyarországi labdarúgás szentélyét a TAO névre keresztelt varázsitalból húzták fel. A K-Monitor adataira hivatkozva Joél Le Pavous azt ecseteli, hogy 2011 óta 500 milliárd forintot költöttek a kiemelt csapatsportokkal kapcsolatos beruházásokra. A teljes összeg 12 százaléka pedig a Puskás Akadémiánál landolt.

Amit biztosan leszögezhetünk, hogy Orbán Viktor barátai jól profitáltak a rendszerből

– fogalmazott a szerző, majd név szerint említette a gázszerelőként indult Mészáros Lőrincet és Garancsi Istvánt is.

A cikkben példaként említi, hogy a megyei I. osztályban szereplő Pilisi LK áll a képzeletbeli TAO-dobogó harmadik helyén. Mindazonáltal Lengyel Zoltán alpolgármester szerint a pénz nem hullik könnyedén a markukba.

A fideszes politikus a francia lap megkeresésére arról beszélt, hogy minden évben pályázniuk kell a TAO-ra, és bár tudják, hogy sosem fognak a Bajnokok Ligájában szerepelni, de szeretnék, hogy a lehető legjobb körülmények között készüljenek a gyerekek.

A kiadások robbanásszerű növekedése pedig Orbán Viktor azon óriási ambícióinak eredménye, miszerint világversenyeket akar Magyarországra vinni. Itt jön képbe a vizes világbajnokság, aminek megrendezése az eredetileg tervezett 97.5 millió euróról a négyszeresére nőtt.

Csak a Duna Aréna, a világbajnokság egyetlen fedett medencéje 130 millió eurót emészt fel, pedig jóval olcsóbban is ki lehetett volna hozni

– fogalmazott a cikkben Dénes Ferenc sportközgazdász.

A sportünnepek sorának pedig ezzel közel sincs vége, augusztus végén Budapesten tartják a judo-világbajnokságot is.

És ez még mindig nem minden, írja a szerző. A Székesfehérváron évről évre megrendezett Gyulai István Memorial atlétikaverseny költségének 80-85 százalékát a kormány fedezi, és a sportág legnagyobb klasszisait, köztük Justin Gatlint, vagy éppen David Rudishát is kifizetik.

A kormány emellett sorra építi a stadionokat, elvileg 2018-ban 325 millió euróból készül el az új Puskás Ferenc Stadion a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság miatt.

Orbán a barátait részesíti előnyben, ami normális. Ami már kevésbé, hogy mindezt uniós pénzből teszi

– tette hozzá Dénes Ferenc.

Joél Le Pavous arról is említést tett, hogy bár a 2024-es olimpiai pályázatot végül visszavonta Budapest, így is könnyen elképzelhető, hogy 2021-ben elkezdődik a csepeli atlétikai stadion építése.

Mindez nem érdekes, Orbán Viktor már most elkönyvelheti a 2018-as választásokon való győzelmét, várhatóan 40 százalékos részvételi arány mellett

– zárta értekezését a francia újságíró.

(kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik