Belföld

Újra szállnak az Oroszországban felújított harci helikopterek

A nemzetközi szankciók miatt több fontos korszerűsítési feladatot nem végeztettek el.

Kedden egy kisebb ünnepség és bemutató után hivatalosan használatba vették azt a négy honvédségi helikoptert, amelyen Oroszországban végeztek nagyjavítást mintegy négymilliárd forintért.

A Magyar Nemzet azt írja: a honvédelmi tárca az Oroszország elleni nemzetközi szankciókra hivatkozva nem végeztetett el néhány korszerűsítési munkát a harmincéves Mi-17-esekkel, ami jelentős képességnövekedéstől fosztja meg a flottát. A legsúlyosabb az önvédelmi berendezéskészlet hiánya, amely nélkül a harctereken nincs túlélési esélye a felújítás révén még nyolc évig használható gépeknek.

A lap úgy tudja, hogy a hiányosságok egy részét itthon is pótolni lehetne az orosz gyártótól szerzett szakmai hozzájárulással. A honvédség kecskeméti Légijármű Javítóüzeme megfelelő előkészítéssel el tud végezni kisebb módosításokat a repülőeszközökön, ahogy azt számos esetben tette az elmúlt évtizedekben. Az iraki misszió utánpótlására szánt An-26-osokat is Kecskeméten szerelték fel rakétaelhárításra szolgáló infracsapdavetőkkel.

Simicskó István honvédelmi miniszter azt mondta, vizsgálják annak lehetőségét, hogy javítsanak a helikopterek képességein. A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program részeként továbbra is tervben van új helikopterek beszerzése, de a folyamat éveket vesz igénybe. A Mi-17-esek nagyjavítását egyébként évekig halogatták, arra hivatkozva, hogy rövidesen nyugati helikoptereket szereznek be.

Rövidesen egyébként egy újabb Mi-17-est újítanak fel Oroszországban, emellett tízmilliárd forintot biztosítottak hat Mi-24-es harci helikopter felújítására, amit jövőre újabb hat követ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik