Belföld

Bajban vannak a magyar pánikbetegek

Országszerte hiány van abból a sok pánikbeteg számára nélkülözhetetlen gyógyszerből, amely a rohamok gyors enyhítésére szolgál – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint a betegek utóbbi hetekben sorra járják a gyógyszertárakat, hátha találnak még egy dobozt valahol. Van olyan hozzátartozó, aki már húsz patikát keresett fel hiába, a patikusok pedig még azt sem tudják megmondani, mikor lehet majd ismét hozzájutni a gyógyszerhez.

A Xanax sublingualis 0,5 mg-os változatának szorongásoldó, nyugtató-altató, izomlazító és görcsgátló hatása van. A gyógyszernek nincs helyettesítője, és akár húsz perc alatt el tudja mulasztani a fellépő pánikrohamot. Az 1 mg-os változatból tavaly március óta mutatkozik tartós hiány az országban, mivel kivonták a forgalomból. Akkor ez azért nem okozott komoly gondot, mert továbbra is kapható volt ugyanaz a készítmény 0,5 mg-os verzióban, mostanra azonban ilyet is csak elvétve lehet találni az országban.

A Nemzet információja szerint a nagykereskedők már kaptak a gyógyszerből, azt azonban továbbra sem tudni, hogy a betegek mikor juthatnak hozzá.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik