Belföld

Marad a hőség, de szinte bárhol leszakadhat az ég

Egyszerre háromféle veszélyjelzést adtak ki.

 

Pénteken az északnyugati országrészben mérséklődik a hőség, amely szombaton viszont fokozódik. A hegyvidékek kivételével mindenütt 25, a Tiszántúlon 27 fok feletti középértékek várhatóak, csak a záporok által érintett területeken frissül fel átmenetileg a levegő.

Pénteken estig főként a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti részén valószínű egy-egy zivatar. Kis eséllyel heves zivatar is kialakulhat rövid idő alatt 20-30 milliméter körüli csapadékkal, nagyobb méretű jéggel és 70-90 km/órás szélrohammal. Az esti órákban már inkább a Dunántúl délnyugati, nyugati megyéi felett lehet számítani zivatarokra.

Éjszaka nem várható villámtevékenység, szombat reggeltől néhol, délután már szórványosan, legkisebb eséllyel a nyugati megyékben várható zivatarok kialakulása. Egy-egy zivatarhoz ismét társulhatnak heves események, leginkább viharos szélrohamok és felhőszakadás.

Szombaton a kánikula dacára sok esőre kell készülni. Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak a felhőszakadás, illetve a heves zivatar miatt két megye (Vas, Zala) kivételével az egész országra.

A kánikula ennek ellenére megmarad. A hőség miatt csak egy megye (Nógrád) megye úszta meg a veszélyjelzést, másodfokú narancssárga figyelmeztetés érvényes azonban öt (Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok) megyében.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között várható – írja a Kiderül.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik