Belföld

Semjén Zsolt szélsőséges vadászgyűlöletről beszélt

Ha kóbor kutya lenne, azt kívánná, ejtsék el ahelyett, hogy megfagyjon vagy éhen pusztuljon.

Semjén Zsolt szerint Nyugat-Európában szélsőséges vadászellenes gyűlölet tapasztalható – ez abból az interjúból derült ki, amit az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöki tisztségét is betöltő miniszterelnök-helyettes a Magasles című vadászati blognak adott.

Példaként említette, hogy a német zöldek betiltanák a trófeák behozatalát Afrikából – Semjén szerint ettől drasztikusan megcsappanna az oda látogató vadászok száma, ami súlyos csapás lenne az afrikaiak és az élővilág számára is. Ha betiltják a vadászatot, a helyieket csak az fogja érdekelni, hogy a terményeit megvédje, ezért jobb esetben megeszi, rosszabb esetben megmérgezi a vadat – mondta. Magyarországon a KDNP-s politikus szerint „nincsenek ilyen szélsőségek”, az elmúlt évekhez viszonyítva javult a vadászat megítélése.

Az interjúban szó esik a kutyák kilövéséről is. Semjén azt mondta, a kóbor kutyák súlyos gazdasági kárt okoznak a vadgazdának és a természetvédelemnek. Magát kutyabarátnak tartja, de azt gondolja, aki látta már, ahogy három-négy kóbor kutya széttép egy őzet, az másként fogja megítélni a helyzetet.

A másik: ha én kidobott, kóbor kutya lennék, akkor azt kívánnám, hogy egy jól irányzott lövéssel ejtsenek el, mintsem nyomorultul fagyjak meg, megegyen a rüh, éhen pusztuljak vagy elüssön egy autó és az árok szélén még napokig kínlódjak

– jelentette ki Semjén. Azt viszont vállalhatatlannak és védhetetlennek gondolja, amikor vadászok úgy lőnek le egy kutyát, hogy nem győződtek meg arról, hogy valóban kóbor-e, és veszélyt jelent-e a védett és vadászható vadfajokra. Tiltakozik az ellen, hogy a kóbor kutyák kilövését vadászati ügynek állítsák be, szerinte ez alapvetően társadalmi és ebrendészeti kérdés, azt pedig helytelennek gondolja, ha „ha kampányszerűen a bulvármédia és bizonyos pártok ebből politikai hasznot akarnak szerezni”.

A Párbeszéd szerint botrányos Semjén nyilatkozata

Az interjúra reagálva közleményt adott ki Szabó Rebeka, a Párbeszéd szakpolitikusa, arra hívva fel a figyelmet, hogy külterületre tévedt kutyákat lőnek ki Kaposvár közelében. „Az állatokat csalétekkel csábítják a kivégzés helyszínére” – írta.

Közölte: pártja a hasonló esetek miatt többször jelezte a helyzet tarthatatlanságát, és olyan jogszabálycsomagot terjesztett a parlament elé, amely a jelenleginél lényegesen nagyobb biztonságot nyújtana az ebeknek és gazdáiknak. „Korlátok közé szorítva ezzel a minden húsevő állatban konkurenciát látó vadászok – a hatályos szabályozás szerint akár belterületen is kiélhető – lövöldözhetnékét” – fogalmazott, hozzátéve: a kormánypárti többség hallani sem akart a „puskások” megfékezéséről.

Szabó botrányosnak tartja, hogy Semjén Zsolt szerint a kóbor kutyával nem történhet jobb annál, mint hogy egy vadász oldalba lövi. „Ha Semjén Zsolt eljut odáig, hogy a kóbor ebek kérdése társadalmi probléma, akkor nincs mentség arra, hogy a kormány nem fejleszti az ebrendészeti telepeket, továbbra sem támogatja a civilek által működtetett állatmenhelyeket” – áll a közleményben. A Párbeszéd szerint

a közhangulatot már az is javítaná, ha a kutyagyilkosságot elfogadhatónak ítélő Semjén Zsoltot a kormány eltiltaná a témával kapcsolatos nyilvános megszólalásoktól és a vadászattól.

A párt aláírásgyűjtő kampányt indított, arra hívva fel a figyelmet, hogy a kóbor kutyák problémáját nem legyilkolással, hanem a vadászati törvény szigorításával és az elmaradott állami állatvédelem fejlesztésével kellene megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik